Kulörklubben

Ingen kan vara säker på att grannen ser exakt en särskild färg på samma sätt som man själv gör. Vi kan enbart jämföra färger med varandra, och till och med det reser problem. Med de orden inleder konsthistorikern och filmkritikern Rudolf Arnheim kapitlet om färg i Art and Visual Perception. A Psychology of the Creative Eye (1974).

Vi, Emma-Kara Nilsson och Nina Nilsson, är intresserade av färg både som en betydelsefull ingrediens i vår (människors) vardag och som del i konstnärliga sammanhang. För att dryfta färgproblematiken har vi startat bloggen Kulörklubben. Via bloggen vill vi nå ut med våra tankar och reflektioner om färg och bli ett forum för diskussion för de som är intresserade av färg; professionella, specialister och en intresserad allmänhet.

Målet med bloggen är att undersöka färger – enskilt och i komposition– hur de ser ut men också vad som sagts, skrivits och påståtts i olika sammanhang. Vi prövar att under åtta månader se om färgläran kan vara ett analytiskt redskap i beskrivningar och bildåtergivningar (påståenden). Huvudspåret i upplägget är ”Månadens färg” och ”Veckans bild”. Därefter följer en utvärdering och eventuell omstrukturering.

/Nina och Emma-Kara

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s