På jakt efter blått

I min jakt efter blått tog jag mig till ConFusion, Västsveriges största event för östasiatisk populärkultur, som just nu pågår på Världskulturmuseet i Göteborg. Här fann jag Psychadelica Hairdesign och två tjejer med blått hår.

NikitaoAya_3Nikita o Aya på Psychadelica Hairdesign. Foto Emma-Kara

Tjejerna säger ungefär så här om sitt val av hårfärg:
”Blått är färgen som gäller! Babyrosa är populärt i de östasiatiska subkulturerna men blåa nyanser är att föredra till vår västerländska hudfärg.” Även flickan på deras flyer har blått hår:

PsychadelicaHairdesign

Emily, Pollution (official)

I montern bredvid, hos Adephi’s Collectibles, stod ytterligare en blåhårig tjej som var väldigt nöjd med sin hårfärg:

Adephis
Adephi’s Collectibles. Foto Emma-Kara

De ville naturligtvis testa hur jag skulle se ut!

EmmaKara
Aya och Emma-Kara. Foto Nikita

Undersökning
Om man undersöker påståendet att ansiktsfärgen går bra till blått så gjorde jag ett enkelt färgschema till den översta bilden:

Färgschema_blått

Sju färger från håren tre från flickornas ansikten. De fungerar bra ihop och färgerna lyfter varandra. Jag gjorde även ett alternativt färgschema där jag bytte ut de blå färgerna mot rosa:

Färgschema_rosa

Rosa har betydligt svårare att gå ihop med hudfärgerna än vad blått och grönt gör. Det är lättare med de rosa nyanserna som är mildare, uppblandade med vitt eller har något gult i sig. Jag gör en ny test där jag tar bort de kallaste rosa och behåller de mildare:

Färgschema_varmrosa

Konklusion
Min konklusion blir att rosa kräver uppblandning av gult för att de skall gå ihop med en såpass svår färg som beige eller hudfärg. Blått däremot befinner sig i färgcirkeln så långt ifrån hudfärg man kan komma, de är komplementfärger och fungerar därför bra ihop.

/Emma-Kara

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s