Orange Tagetes

I arbetet med att lära trädgårdsstudenter på utbildningen Trädgårdens hantverk & design, GU att arbeta med färglära och växtkomposition ingick att pröva laborativt hur växter och dess kulörer uppträder tillsammans. Här är ett axplock ur en större sommarblomsplantering; ”Circle & Sticks”. I kompositionen arbetade studenter tvärt emot alla ”regler” om gult. De kombinerade gult på ett uppseendeväckande och samtidigt njutbart sätt med den rätt svåranvända bolltagetes (Tagetes erecta).

Tagetes gulFig 1. En uppseendeväckande färgkombination som består av gult (första ordningens färg), orange (andra ordningens färg) och gulgrönt (tredje ordningens färg). Här uppträder också ett formmässigt spänningsförhållande (kontrast) mellan det kompakta växtsättet hos bolltagetes och det spröda, skira och följsamma hos fjäderborstgräset (Pennisetum setaceum).

Orange tagetesFig. 2. En häftig komplementkontrast mellan blå Salvia farinacea ’Victoria’ (salvia) och orange bolltagetes. Den mildras något av det ljusgula fältet i bakkanten (Lycimachia nummularia ‘Aurea’).

Orange
Fig. 3. Simultankontrast.

När två färger ur andra ordningens färger placeras intill varandra sker en ömsesidig påverkan som innebär att de båda färgerna mer eller mindre förlorar den färg de har som gemensamt element. T.ex. har de två färgerna orange och grönt, gul som gemensam färg. Placerade tillsammans förlorar var och en sin ”egen” färg. Orange blir rödare och grön blir blåare jmfr. fig. 1) i ”Circle & sticks”. I fig. 2) förekommer orange och grönt, men även orange och violett som har den röda färgen gemensamt. Lagda intill varandra påverkas färgerna så att orange blir gulare och violett blir blåare (fig. 3).

N. N.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s