Recension av artikel, publicerad i IJARST

En översyn över färgen och dess effekter i inomhusmiljö av Soma Kalia.

Reflektionerna är hämtade ur artikeln Colour and its effects in interior environment: a review, publicerad i International Journal of Advanced Research in Science and Technology (IJARST), vol. 2, Issue 2, 2013, pp 106-109.

Jag presenterar artikeln och hänvisar till ett par bildexempel från tidigare inlägg av Emma-Kara om Sveriges snyggaste kontor. Kalmas artikel vänder sig till arkitekter, designers och de som är intresserade av inredning.”Colour can perform a multiple roles and can affect a person’s emotions, energy level, and séance of order or disorder as well, it can set the tone of an interior and make it seem formal or informal, masculine, cool restful or invitingly worm. The aim of successful interior design is to be able to control these effects through the masterful use of colour as a designtool itself.” (Kalia 2013 s. 106)

Kalia har gjort en undersökning, där han studerat andras utsagor om färgers olika betydelser och ordnat kulörerna i kategorier. Hans källor är hämtade titlar från internet, böcker och tidskrifter utifrån ett antal nyckelord som psychological effect of colour, colour theory, nature of colour m.fl. Metodiskt har han delat in undersökningen efter tre kategorier: 1) färgens psykologiska och fysiologiska effekt, 2) betydelsen av varma, kalla och neutrala färger och 3) färgens effekt på form. Färger han listat är rött, gult, grönt, blått, orange, violett, brunt, svart, vitt och grått.

1) Färgens psykologiska och fysiologiska effekt
Det har gjorts ett antal studier över färgens inverkan på elever i klassrummet under 1990-2000 talet. Resultaten är motsägelsefulla när det gäller att bestämma färgers optimala påverkan på studiemiljön. Dock, aktiva barn föredrar kalla färger medan de mer passiva barnen känner sig bekväma bland varma färger. Alltför många olika kulörer överstimulerar individen. Hon blir stressad i en läromiljö som innehåller både många färger och mönster. Kalias sammanställning i kategorier visar att t.ex. grönt ”It is often the choice of persons who are intelligent, social, who are given to voluble habits of speach, and who often have an intense appetite for food, also calming, relaxing, refreshing.” Komplementfärgen rött däremot ”Speed up the heart and respiration rates and to raise blood pressure.”

Om t.ex. violett kan vi läsa in följande egenskaper: ”The colour of sensitivity and artistic expression. Pale tint of violet are define as playful, magical. Deeply violet is dignified and mysterical.”

I inlägget om Sveriges snyggaste kontor från den 29.11.2013 finns ett foto på ett kontor, eller snarare samtalsrum med stolar i ljust violett och golvytor i en ljusare valör. Stämmer intrycket med citatet ovan?

2) Betydelsen av varma, kalla och neutrala färger
Kulörerna på den varma sidan av färgcirkeln ger en varm atmosfär, uppfattas som bekväma och trevliga (cozy).  I inlägget om Sveriges snyggaste kontor finns en bild på matsalsmöblerna i varma, milda kulörer med inslag av lysande rött. De milda gröna och något smutsade rosa tonerna verkar på mig vilsamma och njutbara – den skarpare röda stimulerande.

De kalla färgerna – de Kalma benämner neutral­a – inger både kyla och lugn, ” Reduse blood pressure, pulse and respiration rate.”  Men, de kan även ge en känsla av depressivitet. Färgerna vitt, svart och grått ligger mitt emellan de varma och kalla enligt Kalma, och har en mindre färgmässig psykologisk påverkan. Färgerna används i rum där man vill uppnå ett minimum av känslomässig effekt. Se bild nr 2 i ovan nämnda inlägg.

3) Färgens påverkan på form
Kalma refererar till Johannes Ittens teori om hur primärfärgerna gult, rött och blått samverkar med formerna triangeln, kvadraten och cirkeln. Därmed kan kulörer antingen betona, försvaga, eller konvertera uppfattningen av en specifik form. Färgen kan t.ex. betona formen, förminska eller förstora den. Enligt teorier på Bauhaus skolan i Weimar hävdades att till exempel kuben med sina horisontala och vertikala linjer kunde kopplas till gravitationen och till den röda kulören.

Sammanfattningsvis kommer Kalma fram till att när man väljer kulörer till interiörer skall man betona både estetiska aspekter och funktionella. En understimulerad miljö kan vara lika förödande som en överstimulerad.

Man kan diskutera artikeln och dess resultat. Jag gör inte det här men funderar över värdet av rekommendationerna.
N. N.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s