Violett bland mörka grannar

Vi konstaterade i förra inlägget att violett är en orolig färg,. När den ställs bredvid gult faller den antingen in i bakgrunden eller hoppar ut, beroende på om den står mot  svart eller vit bakgrund. Jag undrade då om det hade med att göra att violett är den mörkaste av de sex färger vi jobbat med (räd, gul. blå, orange, grön, violett). Därför valde jag ut tre mörka grannar och satte den violetta ihop med dem:

morka mot svart
Färgens relativitet med hjälp av färgade papper. Av Emma-Kara

Nu blir det genast svårare. Den violetta lyser klarare än den bruna och blå men inte lika klart som den röda. Jag upplever det som att violett och rött kommer fram mot betraktaren medan den blå och bruna är de färger som går in i bakgrunden. I så fall handlar detta snarare om mörkhet än om violett som färg. Jag blir förvirrad och önskar studera denna märkliga färg mer.

Kommentera gärna!

/Emma-Kara

 

Annons

1 tanke på “Violett bland mörka grannar

  1. kulorklubben Inläggets författare

    Det är knivigt att avgöra om den violetta ytan träder fram (ut ur) bakgrunden eller ej. Jag ser att den violetta är ljusare. Den är också vibrerande inom sin yta. Det gäller även i viss mån för den blå. De bruna och röda ytorna däremot, är mer stilla, den bruna nästan avtrubbad i jämförelse. Det påminner mig om mönster på kläder från 1970-talet, då brunt och violett inte var en ovanlig kombination.
    Nina N.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s