Filtret jag inte visste att man behövde!

NamnlösInom ljusvärlden står vi oss undrande inför bruna filter. 

När man sätter ljus på en föreställning eller konsert eller i andra sammanhang är färgen på ljuset oerhört viktigt. För att få fram den färg man önskar finns det hundratals olika filter (färgade plastfilmer) som man kan sätta framför lamporna. Nyanser som får objektet att förhöjas eller neutraliseras och rummet att bli varmare eller på annat sätt få en förändrad karaktär, med färgat ljus skapas månsken och gryning, tv-ljus, eld och vatten. De färgade filtren är viktiga komponenter i en ljussättares arbete.

Men en fråga som jag och flera med mig ställt oss, ibland lite sarkastiskt, på skoj eller på allvar är: När tusan använder man brunt filter? Enda gången jag har hört att det använts var på en föreställning på Studion i Göteborg  som vid ett tillfälle skulle se ut som ett gammalt gulnat fotografi.

Tack Otto för att du påminde mig om 511 Bacon Brown!

/Emma-Kara

Annons

2 tankar på “Filtret jag inte visste att man behövde!

  1. kulorklubben Inläggets författare

    En reflektion över ditt inlägg om brunt filter.
    Trots att vi människor är förmögna att uppfatta ett antal miljoner färgnyanser har vi i de flesta kulturer endast namn för mellan åtta till elva basfärger. Hästuppfödare är de som sedan antiken har flest namn för ”hästfärger”; de från brunt till brunsvart och brunvitt. Under 1200-talet i Spanien fanns 13 (!) ord på latin för ”hästfärger”. I Asien och västra Ryssland hade man ungefär dubbelt så många namn. Inom hästaveln i modern tid i Östeuropa och Centralasien har antalet termer för ”hästfärger” ökat från 30 till det dubbla. (Gage, J. (1999) Colour and Meaning. S. 79).
    I vår vardag omges vi av skinnprylar som kläder, väskor, cykelsadlar, bokryggar, möbler m.fl. Det gemensamma färgnamnet på dessa är brunt eller kanske läderfärgat eller bara ”läder”. Din fråga om brunt filter aktualiserar en fundering. Det verkar inte finnas brunt ljus idag. Men, hur åstadkommer man brunt färgade ytor/föremål på t.ex en teaterscen? Genom att använda olikfärgade filter som t.ex. blått, rött och smaragdgrönt? Eller är det helt enkelt möbler och textilier som i sig själva är bruna och genom t.ex. blått ljus betonas ytterligare?
    N. N.

    Svara
    1. kulorklubben Inläggets författare

      I princip så färgar du in möbler, textilier och fonder i en färg som sedan påverkas av ljuset. En grå yta kan alltid färgas in med hjälp av ljus till flera olika. Brunt är säkert möjligt, jag har själv dock inte har någon erfarenhet av just denna färg i ljussammanhang. Ljuset blir alltid ljusare än dess filter, vilket innebär att ett brunt filter, likt det i exemplet blir uppblandat med ljuset från lampan och framstår som mer guldaktigt när det träffar hyn, inte guld som en solnedgång utan mer som att huden blir mörkare. Jag får undersöka saken närmare och återkomma. /Emma-Kara

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s