I min bokhylla

Kandinsky, W. (1984). Om det andliga i konsten.

Jämvikten mellan vitt och svart, som åstadkoms mellan en mekanisk blandning av dem, utgörs av grått skriver Kandinsky 1912 i Om det andliga i konsten (1984, s. 91). ”En färg som uppstår på det sättet har […] ingen klanglig verkan och heller ingen rörelse. […] Grått är den hopplösa orörlighetens färg.” Jag instämmer i det Kandinsky karaktäriserar som mekaniskt blandat grått. Den färgen har ingen färgton (klang). Yrkesmålare och konstnärer vet att grått kan blandas av ett komplementfärgpar och vitt. Genast den drar mot gulaktigt, rödaktigt eller blåaktigt grått sker en inbördes rörelse åt ett eller annat håll. Kombineras olika ”färgtongrå” kan det uppstå sublima kompositioner. Inte minst inom växtkomposition är dessa olika – oftast grönaktigt grå – färger viktiga färgförmedlare mellan mer kulörta färger.
N. N.

Ludet och grått II
Komposition med grått. Foto: Helen Magnusson.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s