I min bokhylla

Paulsson, Gregor (red.) (1934). Hantverkets bok. [1], Måleri. Stockholm: Lindfors.
Ur artikeln ”Målarfärgernas material” av Stig W:son Bergman.

Grafit
Till färgstofferna räknas grafit. Det är en blandning av kol och järnhaltiga mineral. Namnet kommer från grekiskan och betyder ”skriva”. Det syftar på den för grafit typiska egenskapen att färga papper. Ett användningsområde är blyertspennor. Att ordet ”bly” förekommer beror på att man tidigare trodde att grafit innehöll bly. Så är alltså inte fallet. Ett annat användningsområde är vid tillverkningen av spissvärta. Vi som svärtat spisen inför högtiden vet att smörjmedlet inte gör järnspisen svart utan glänsande grå.
N.N.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s