Projekt perennplantering i Göteborgs botaniska trädgård

Perennrabatt april031
Färgschema nr I. Gouache. Nina Nilsson.

FÄRGER I SLUTET AV APRIL
Området ligger utanför caféet, samlat kring en fontän. Det innehåller flera större och mindre perenna planteringar av olika karaktär. Där kan man få se stenpartiväxter på murar och i markplan, frodiga och höga perenner samlade i större sjok och gräsmattor och grusgångar som skiljer de olika rabatterna åt. I de olika planteringarna ger träd och buskar stabilitet och variation. De är särskilt betydelsefulla tidigt på våren eftersom de ger form åt partier som mest består av platta ytor med brunaktig jord. Nu i första veckan på maj har några arter slagit ut och bildar färgade volymer mot himmel och mark.

Den 23 april startade jag projektet med att följa perennarabatten under en säsong. Eftersom månadens färgtema är varma färger letade jag efter dem. Det överväldigande intrycket av rabatterna som helhet var grönt (gräsmattor, örtartade perenner) och brunt (jord och rödbruna blad). Men, där fanns också varma färger. Ett par större bestånd med kejsarkronor (Fritillaria imperialis ’Rubra Maxima’) dominerade i orange och brunorange. Sockblommornas blad (Epimedium x versicolor ’Sulphureum’) var ljust röd-grön-gula och skogsvallmon blommade i gult. (Hylomecon japonica). Där fanns också en iris (Iris pumila ’Evening Gold’) vars blågröna blad slog över i gulgrönt när de genomlystes av solen. Det förekom alltså en del varma färger. Särskilt raffinerat blev det när jag betraktade helheten och såg de mörka purpurfärgerna hos berberis (Berberis thunbergii ’Rose Glow’) förstärkt av blå pärlhyacint. Även kejsarkronan har en purpurton vid kronbladens bas och skaft – raffinerat i färgkombination.

Färgerna registrerades med RHS Colour Chart och sammanställdes i ett färgschema med i huvudsak varma kulörer. Det blå inslaget (pärlhyasintens kulör) är nödvändig för att öka kulörtheten hos de övriga färgerna.
Nina Nilsson.

Kejsarkrona 24.4.2014 Fritillaria imperialis. Foto: N. Nilsson.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s