PROJEKT PERENNPLANTERING…

BAKGRUND – Kalla färger i Göteborgs botaniska trädgård
Grönt var vid tillfället inte längre den dominerande färgen i pennrabatten. Jag besökte planteringen i mitten av juni. Avsikten var då att undersöka transparens. Det visade sig att det mest utmärkande för rabatterna var en intensiv färgupplevelse av mättade blå kulörer hos t.ex. salvia, iris och nepeta i samspel med grönt. Men, där blommade också en iris (Iris sibirica ’Butter and Sugar’) i en omättad gulvit färg. Färgschema I är ett försök att skildra transparens med hjälp av gult.

Färgschema I , transparens
Färgschema I. Transparens. Nina Nilsson.

FÄRGREGISTRERING – KALLA FÄRGER
Dagen var mulen och perfekt för färgregistrering. En svårighet var dock att man inte får beträda planteringarna och ett par färger måste uppskattas. Det skulle ha underlättat att ta ett steg in i rabatten och knipsa av kronblad, för att i lugn och ro jämföra färgerna mot stickans. Jag registrerade blåaktiga färger hos Iris sibirica ’Silver Edge’, Nepeta fassenii ’Six Hills Giant, Iris sibirica ’Perrys Blue’, Salvia nemorosa ’Caradonna’ och Iris sibirica ’Blue Emperor’.

REFLEKTION
Olika blå färger utgjorde strukturen i rytmiskt böljande grönt, och en mörk rödviolett färg – sparsamt återkommande som färgdetaljer hos några arter (t.ex. skaft och hylle hos Gillenia trifoliata). En synvilla med de blå färgerna är att de upplevs som renare blå än de i själva verket är. Blå blommor innehåller i allmänhet något rött.

FÄRGANALYS & STÄMNING
Kompositionen i Färgschema II bygger till största delen på kalla färger och ljushetskontrast. Färgerna blått och grönt medger en alldeles särskild djup och aningen dov stämning. Intensivt blå, blågröna och blåvioletta kronblad möter olika gröna, gulgröna, och blågröna blad av skiftande karaktär och ytstruktur.

Den mättade gulgröna färgen återkommer i rabatten på strategiska ”kontrastplatser” och är viktig att få med i färgschemat just därför.
/N. Nilsson

Färgschema II
Färgschema II. Kalla färger. Nina Nilsson.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s