Projekt – Grått i barfotabutiken (1)

Under hösten har jag arbetat med färgsättning av en butik som säljer skor till oss som gillar att gå barfota.  Trots önskan att gå och springa barfota kan det ibland vara lämpligt att använda skor. Dessa skor är rymliga i tårna och med en sula som är lika tjock (eller tunn) överallt.

UPPDRAGET
Uppdraget var att butikens inredning, väggar, tak och golv skulle vara grå. Det var skorna som skulle stå för färgen. Butiken är uppdelad i tre sektioner med en mittdel med mycket högt i tak. I butikens tre delar skulle märkets tre olika skotyper placeras: sportskor, vardagsskor och lyxiga handsydda läderskor.

MIN INGÅNG
Vilka grå färger skulle jag då använda för att framhäva skorna och dessutom få till en bra känsla kring varje skotyp? Jag började att återigen studera grått.

Under några veckor kommer jag att illustrera min studie och mitt färgarbete.

DEN GRÅ FÄRGEN
Det finns oändligt många grå färger. Här ett axplock ur min papperssamling

image
Bild 1. Grå papper ur Emma-Karas samling. Det finns många nyanser av grått!

För att få en djupare förståelse för färgen grått har jag, förutom att gå igenom våra egna inlägg, också funnit inspiration i Aris Sherin, som bl a skriver i Design Elements: Color Fundamentals på sidan 102:

Neutrals are hues that have a large percentage of brown or gray, and they are one of the most overlooked and underutilized categories of color. If used correctly they are great all-purpose tones. They can add emphasis and help a viewer navigate through content without the distraction of specific cultural connotations.

Color palettes dominated by these hues work well for projects that are aimed at a sophisticated audience or when the content should invoke calm and peaceful feelings.

Tanken med grått känns rätt utifrån vad Shirin skriver. Butiken skall inte vara en plats för snabba beslut utan snarare en miljö där kunden skall känna sig bekväm och vilja stanna en stund. Fundera över livet som barfota och inte göra överilade beslut.

SKORNAS FÄRG
Skornas färger är av betydelse vid val av grå nyans. Här tre färgscheman ur de tre skotypernas kollektioner:

Färgschema
Bild 2. I de två övre färgschemana har jag plockat de två dominerande färgerna från varje sko, dessa färger har jag placerat över varandra. T ex så är den första sportskon röd och orange och den första vardagsskon består av två olika rosa nyanser. I det nedersta schemat har jag utgått från en brun sko (de första tre rutorna) och en svart sko med lädersula (de tre högra rutorna).

Vi kan konstatera att sportskorna har en brokig färgskala. Det kan tänkas att dessa skor kan komma att ha helt olika färger i ibland märkliga kombinationer. Några regler tycks inte finnas här.

Vardagsskorna håller en mildare ton och färgskalan är mer sammanhållen. Det tycks som att här finns ett tänk som skiljer sig tydligt från sportskorna.

De lite lyxigare handsydda läderskorna har naturliga läderfärger i olika bruna nyanser men även i svart.

YTTERLIGARE EN PARAMETER
Den reklam och den information som kommer att hänga på väggarna kommer att vara tryckt på oblekt papper. Det innebär att det bruna oblekta pappret bör framträda. Den grå bakgrunden bör ta hänsyn även till detta.

De hyllor som skorna står på kommer att vara i trä, grå hyllplan till sportskorna, ljust vitlaserat trä till vardagsskorna och lite mörkare oljad ek till de handsydda läderskorna.

AVSLUTNINGSVIS
Nu har jag beskrivit uppgiften. I nästa inlägg kommer beskrivning av arbetets gång. Allt från färgtester till modellbygge.

/Emma-Kara

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s