Ett hotellrum i Transylvanien

Ett analogt hotellrum i Transylvanien
/Emma-Kara

På semester i byn Bran bodde jag några nätter på Hotel Wolf. Jag befann mig på besök i södra Transylvanien och rummet jag bodde på var färgsatt helt i orange.

Orange stol framför orange draperiOrange fåtölj framför orangea draperier. Foto E-K

Genomgående i rummet är det orange temat. Vi finner flera nyanser av orange; från gul, gulorange, orange till rödorange med några inslag av vinröd och av beige. Rummet känns genomarbetat rent färgmässigt. Här finns ett lugn i de orangea färgerna som i andra sammanhang kanske hade upplevts skrikiga eller grälla.

Textil struktur
Olika material i textilier ger djup och dimension till kulörtemat. Sammet med olika strukturer på stolar och puffar och skira sidenliknande material i draperier, även de med längsgående ränder med känsla av sammet.

Orange puffOrange puff på beige heltäckningsmatta. Foto E-K

Färgsättningen är som tagen ur ”The Comnplete Color Harmony Workbook” utgiven av Rockport Publishers. Här ett av deras exempel på Analoga färgkombinationer.

Analoga färgkombinationerDel av sid 65 i ”The Comnplete Color HArmony Workbook” utgiven av Rockport Publishers. Färgkombinationerna är tänkta i treklanger. Foto E-K  

Avsaknaden av kompletterande färger blir uppenbar i följande bild:

Fot på golvFötter och skor på heltäckningsmattan. Foto E-K

Turkos eller blågrön är komplementfärgen till rödorange. Färgerna hoppar ut och syns tydligt mot det beige golvet med de röda och vinröda strecken.

Kommentar
Heltäckningsmattan är beige och så även väggarna, kanske jag hade valt en annan kulör på väggarna för att fånga upp eller kontrastera till det orange. Det kan dock mycket väl vara så att jag har svårt för de beige väggarna för att jag personligen associerar det till lite sunkiga 70-tals-hotell. (I Rumänien kan man ju rent generellt ha ett annat förhållande till beige och jag försökte ha överseende med detta.)

p3_big
Foto: http://complexulwolf.ro

/Emma-Kara

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s