Ur min bokhylla

CARBON SVART
”Carbon svart” är det pigment som i människans historia tidigast använts vid tecknandet av bilder (hämtat ur boken Colour in the Making [i vilken jag varken hittar utgivningsår eller författare]). Pigmentet har man funnit över hela världen; i grottmålningar och fresker. Materialet är organiskt och löses inte upp av vatten. Carbon är inte giftigt. Synonymer till carbon är bl.a. lamp black och kimrök. Lamp black fick man från sotet som kom från oljelampor. Idag tillverkas det förstås på kemisk väg, men namnet indikerar färgens kvalitet; en svart djup färg. Sotet från oljelampor har även varit ingredienser i egyptiskt och kinesiskt bläck.

Crocosmia december030
Tuschteckning Crocosmia ”Lucifer”. Nina Nilsson 2014.

Annons

1 tanke på “Ur min bokhylla

  1. kulorklubben Inläggets författare

    Enligt Wikipedia tillverkas tusch av pigment, för det mesta sot, till exempel kimrök. Tuschet som använts i teckningen är från Rowney Kandahar Drawing Ink.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s