Svartsjuk

/Emma-Kara

Svartsjuka
I SAOB kan vi läsa om svartsjuka: I fråga om kärleks- eller vänskapsförhållande: som befinner sig eller brukar befinna sig i ett tillstånd av plågsam ängslan eller oro vanligen i förening med vrede, hat, vanmakt, förtvivlan eller svårmod. Fruktan för eller vid tanken eller misstanken att den person, vars kärlek (eller vänskap) man ensam vill äga, älskas av eller älskar någon annan, varför den älskade (eller vännen) ofta misstänksamt bevakas. 

Svartsjuk Uppslag ur Fröken Livrädd & Kärleken av Joanna Rubin Dranger.

Svart
I grafik och serier är svart vanligt förekommande. Svartvita serier är effektfulla då motivet hamnar i fokus; där finns ingen färg som bidrar till eller förstärker bilden, där finns inte heller någon färg som konkurrerar ut budskapet. Teckningarna, linjerna och tonerna framträder med naken tydlighet. När det gäller svartsjuka tycker jag den fångas väl här. Fröken livrädd vill inte gå sönder. Allt blir svart omkring henne och hon har svårt att se ljuset i tillvaron.

Rädsla
Fröken livrädd är svartsjuk.

Tusch
Tusch är vanligtvis en svart ogenomskinlig vätska vilken används till teckning och kinesisk kalligrafi. Tuschet tillverkas av pigment, för det mesta sot, till exempel kimrök, som har emulgerats i vatten. Tusch säljs också som stänger som måste rivas mot en speciell rivsten tillsammans med vatten. Oftast används en pensel ellerstålpenna för teckning. Tusch kan spädas så att det blir genomskinligt och målas då i olika skikt. En sådan målning kallas tuschlavering. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Tusch)

/Emma-Kara

Annons

1 tanke på “Svartsjuk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s