Vitt i olika valörer

Om vitt
Nina Nilsson

”I en bild i vilken en bit vitt papper får sitt ljus från den blå himlen är denna ljusare än det vita pappret. Och ändå är i en annan mening blått den mörkare färgen och vitt den ljusare. (Goethe). På paletten är vitt den ljusaste färgen.” (Wittgenstein 1996, s. 9) Wittgenstein använder sig av Goethes iakttagelse för att föra ett logiskt/filosofiskt resonemang om vitt i texten Anmärkningar om färger.

Jag läser raderna och tittar ut mot fönstret från min plats i rummet. Den vita gardinen, luftig och transparent, är mörkare än den blå himlen utanför fönstret (fig. 1). Bordduken är ljusare än himlen från vilken den får sitt ljus. En enskild färgs ljushet måste betraktas i relation till en annan för att skillnaden skall uppträda.

Vit bordduk m. glasFig. 1. Vitt i olika valörer. Foto: N. Nilsson.

Två-åriga Majken har sedan en tid tillbaka svarat på frågan om vilken färg det är på t.ex. klänningen eller skorna … att den är blå ­– alla färger är blå. Hon håller på att lära sig att färger har olika namn kopplade till kulör. Relativt tidigt lär man sig att mörkblått skiljer sig från ljusblått. Men, när kan man se eller urskilja att blå himmel är ljusare än en bit vitt papper?

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s