Projekt ”Göteborgsfärger”

Domkyrkoplan
Nina Nilsson

I stadsmiljön kännetecknas platser av att de har en särskild karaktär. Byggnader är av olika storlek, form och färg, torget en öppen yta med sitt egna innehåll eller hamnen med dess båtar, lyftkranar och rörliga vatten. Alla platser innehåller ett antal färger som varierar beroende på ljusets påverkan och tid på året.

Domkyrkoplan 18.10.2015
Färgschema över Domkyrkoplan, Göteborg. Gouache. N. Nilsson.

Platsen kring Göteborgs Domkyrka har sina speciella färger med kyrkans gula 1800- tals tegel som dominerande kulör. En tidig försommardag var jag där och undersökte färgerna. Gruset på kyrkoplan var rödaktigt beige, fasadens fönsterbågar ljust grå och vegetationen gulaktigt grön. I planteringarna blommade rosa tulpaner. De avvikande mörka kulörerna är från kyrktaket. Sammanställda i ett färgschema är resultatet på intet sätt uppseendeväckande, snarare milt. Miljön kring Domkyrkoplan domineras av dessa ljusa färger och det särskilda ljus som kommer från västerhavet och hamninloppet.

Domkyrkoplan 2Domkyrkoplan. November 2015. Foto N. Nilsson.

Nu är det sen höst, ja nästan mörk vinter. Nära kyrkan står några höga pyramidalmar (tror jag det är). De påverkar stämningen. Men fasadteglet och markens grus har kvar sina toner.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s