Veckans bild

Neutrala färger
Nina Nilsson

Lewis, G. (2009). 2000 colour combinations, for graphic, textile and craft designers

neutrala färger 2045
F
loor and shadow. Exempel på neutrala färger, hämtade ur Lewis (2009).

Denna bok har anmälts tidigare som ett användbart och illustrativt exempel på hur man kan kombinera olika färger utifrån kulör, ljus och mättnad. I bokens slutkapitel ges förslag på hur man kan använda sig av olika färgpaletter och hur man kan finna sådana i t.ex. naturen, på marknaden eller i en klädbutik. I färgpalett nr 7 Floor and shadow (s. 284) visas ett fotografi med undertext ”A picture of sunlight and shadow on a low–chromatic ground produces a range of warm and cool neutral colours that are beautiful value contrasts…” Till höger i bilden ligger färganalysen. Nästa uppslag (fig. 2) visar på olika färgkombinationer i både ljushetskontrast och kall-varm kontrast. Samtliga kulörer är CMYK och RGB relaterade.

neutrala färger 2
Fig 2. Färgkombinationer efter Floor and shadow.

I mitt arbete med studenter på utbildningsprogrammet Trädgårdens hantverk och design använde vi oss av just denna metod, att gå ut i naturen och söka färgförebilder eller titta på konstverk, göra noggranna färganalyser och översätta dessa till växtkombinationer.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s