Gothenburg Green World

”Blomstergård i André Mollets fotspår” på Gunnebo Slott 2 juli-11 september 2016 
Nina Nilsson

  1. Inför trädgårdsutställningen GOTHENBURG GREEN WORLD 2016 har jag komponerat en blomsterplantering på Gunnebo slott i den formella trädgårdens östra boské. Jag har haft fria händer men valt att arbeta med en trädgårdsgestaltning som knyter an till den franske trädgårdsmästaren André Mollet (död 1665) och trädgårdshistorien. Jag började med att titta på holländska blomsterstilleben och fastnade för Stilleben med stor blomstervas av den holländske målaren Bosschaert d.ä. (1573-1621). Blomsterbuketten innehåller för den tiden typiska – ofta vilda – växter i både ljusa och mörka färger. Det märkvärdiga är att alla växter blommar samtidigt: pion, krollilja, tulpan, narciss, madonnalilja, kungsängslilja, liljekonvalj, iris med flera. Detta fantastiska drömscenario går inte att åstadkomma i verkligheten. Men buketten inspirerade mig till både växt- och färgval. Efter ett antal färgskisser valde jag slutligen att utgå från kontraster i både kulör och ljus.

Gunnebo akvarell red
Färgskiss. Akvarell. Nina Nilsson.

2. I planteringen kommer det att finnas ”surpriser”, något som roar en flanerande publik. Jag har skissat på olika slags fåglar, både flygande och stillastående, pickande frön.

kungsfiskare 2höna skissGunnebo januari 2016 beskuren
Skisser till ”surpriser”. Nina Nilsson. Urna på Gunnebo slott, i förvandlad, tillfällig vinterform ger idé till ”surprise”.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s