Fasadmålningar på Magasinsgatan i Göteborg

Artscape 2016

hueman-magasinsgatanHueman. Fasadmålning, Magasinsgatan, Göteborg 2016. Foto: N. Nilsson

Två stora målningar av Hueman dominerar idag en plats som tidigare bestod av småskalig affärsverksamhet, en tidsmässigt blandad arkitektur och mycket folk. En innehållsrik vital och färgmässigt lugn plats där inget dominerade över något annat. Helt enkelt en bra blandning av olika verksamheter, folk, samtal och färgmässiga uttryck.

Fasaderna runt om Magasinsgatan är tidstypiska, avfärgade i rosa bruk, vitaktiga eller tegelfärgade. Nu har det inträffat något annat. Färgerna i monumentalmålningarna (tidstypiska för graffitin?) påminner om CMYK (cyan, magenta, yellow, black), alltså de färger som används vid fyrfärgstryck. Ingen av dessa kulörer fångar dem i omgivningen, eller berättar något om att man förhållit sig till platsens historia. Det är naturligtvis inte nödvändigt, men det är ett kulörmässigt problem när fasadmålningarna slår ut andra färger och därför blir de totalt dominerade. De bidrar till att skapa en synupplevelse av vilsenhet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s