Om rödfärgade moln

Ur min bokylla
(N.N)

Altostratus
Följande text är hämtad ur Gavin Pretor – Pinney. (2007). Molnskådarens guide.

”När solen står lågt över horisonten ikläder sig under några flyktiga ögonblick rent av det tråkiga altostratusmolnet i sin praktfulla dräkt och målar himlen rubinröd. Det varar förstås inte så länge, men vilken skillnad! Plötsligt förvandlas detta oansenliga molntäcke till ett vackert hav av eleganta röda, rosa och ljuslila nyanser.” (s. 139)

Den amerikanske naturfilosofen Henry David Thoreau upptäckte också altostratusmolnens färgförändring från jämngrått till rött. Han beskrev sin iakttagelse i Journal 25 december 1851:
”… och nu fördjupas aftonrodnaden ända tills hela västra eller nordvästra horisonten är röd; som om himlen där vore ingniden med något slags praktfullt indianskt pigment, en beständig färg; som om Världskonstnären hade blandat till sina röda färger vid kanten av detta uppochnedvända tefat som är himlen […] Det är som en fläck efter några bär som krossats längs himlaranden. (aa s. 147)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s