Gult i naturen

Strandiris
Nina Nilsson

I Göteborgs hamninlopp, ut mot väster, ligger Galterö, en relativt stor ö, rik på olika naturtyper. Där finns berg, hedliknande områden och snäckskalsstränder. Väl skyddad från havet ligger en nedsänkt fuktäng med ett bestånd av strandiris. Kalkbladens gula färg är kall, ljus och strålande.

bild10Svärdslilja (Iris pseudacorus). Galterö, Göteborgs hamninlopp i juni, 2013. Foto: N. Nilsson.

Närmre inpå framträder variationerna. Färgen är mättad och tät, samtidigt klar och frisk. En färganalys visar att blomman innehåller olika gula kulörer, både varma och kalla, ibland gulorange och grå, ibland en purpurton.

bild11Färganalys. N. Nilsson.

Backsippan innehåller de kontrasterande färgerna gult och violett. Här är det naturen som visar oss vägen i komplementfärgparets proportioner. Vi kan bearbeta ”bilden” av en blomma genom att ställa upp ett stilleben med hjälp av några vaser. Och se, det behövs inte mycket gult i en komposition för att det gula skall framträda eller förstärka det violetta.

bild12Backsippa (Pulsatilla patens). Foto: Jonas Bengtsson.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s