I min bokhylla – Uuve Snidare skriver om rött

Uuve Snidare är textilkonstnär, journalist och författare med utbildning från Konstfack. Hon har producerat ett tiotal böcker, däribland Leva med färger, i vilken vi kan läsa om rött:

Rött handlar om liv eller död. Orden rött och blod kommer från samma stam, rudhira på sanskrit. På fornnordiska heter det rodra. Vårt rodna ligger alltså inte långt från ursprungsordet. Men framför allt är rött besläktat med ordet blod.

Rött blev synonymt med blod. Och med kärlek och passion. ”Kärleken är blodröd”, ”kärlekens röda ros”, ”passionerat röda läppar” heter det. En vamp har urringat röd klänning och eldröd mun. Kanske också högklackade röda skor. Då är hon oemotståndlig.

Uppror och krig är röda. Röda fanor betydde krig och seger. Det var krigsguden Mars egen färg, och följaktligen blev det ledarens, den anfallandes färg. Efter franska revolutionen bytte färgen sida och blev de förtrycktas kännetecken.

. . . rött är en tydlig varningsfärg. Rödakorsflaggorna är vita med ett kraftfullt rött kors, brandbilarna lyser röda, och det gör även olika tecken för Stopp och Fara. Ordet Rea lyser ofta väl synligt i rött.

Ur boken ”Leva med färger” (1997).

Röd är för mig hetta, värme, passion, ilska, fara, rädsla, kärlek, kamp . . . gemensamt för orden är att de är känsloladdade och fyllda med energi. Enligt Snidare bekräftar dess etymologiska ursprung detta. Snidare tar också upp våpet och de röda skorna. Ett knallrött läppstift är inte modest utan uppseendeväckande, kan kopplas till konstnärskap och glädje. För mig är rött också en politikens färg starkt knuten till kamp och kraftfylld strävan. Rött varnar! Med detta har vi nu inlett en månad av rött.

/Emma-Kara

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s