I min bokhylla – Aris Shirin skriver om rött

Aris Shirin är pedagog, författare och designer. Hon är docent i grafisk design vid St. John’s University i Queens, New York.

Hot colors are based on warm tones that have red in them. When a color is defined as hot, it is usually both warm and bright. Examples include bright orange, scarlet, and magenta. Hot colors make a statement. They can liven up a composition and are useful when promoting a product.

Ur: “Design elements: Color fundamentals” (2012)

Här är Shirins egna exempel på hur man kan kombinera varma färger:

20130811-220008.jpg

”Hot colors make a statement” vad innebär detta i praktiken?
Jag har testat med en enkel affisch. Vad innebär det för uttrycket att färgen ändras?

20130811-220308.jpg

Här har jag valt färger ur den kalla färgskalan (Shirins egna exempel). Uttrycket är snällt, beskedligt, korrekt kanske till och med kliniskt eller sobert, trots den förhållandevis hårda bilden.

20130811-220557.jpg

Här har jag, i de tre exemplen överst och till vänster, valt färger ur Shirins heta färgskala. Den rosa färgen är inte varm för mig vilket också påverkar. Med den röda och orange blir namnet markant och nu är det kliniska borta. Vi inbjuds, jag känner nyfikenhet, värme och glädje men också stolthet, det sticker ut. För att åstadkomma detta behöver inte hela texten vara röd, det kanske räcker med en prick, som i exemplet nere till höger.

/Emma-Kara

Annons

2 tankar på “I min bokhylla – Aris Shirin skriver om rött

 1. Nina Nilsson

  Det är tveksamt om man uppfattar scarlet och magenta som varma färger. Det beror naturligtvis på i vilket annat färgsammanhang de kombineras – men i exemplen Sherin visar uppfattar jag de båda kulörerna som kalla.

  Svara
 2. kulorklubben Inläggets författare

  Jag håller med och kan se en konsekvens av detta i mitt exempel: Den ljus rosa som Shirin använder längst ner till höger i sin andra bild av fyra färger i kombination, uppfattar inte jag heller som varm. I mitt andra exempel där jag valt att använda hennes varma färger på tre figurer har jag testat denna uppe till vänster. Den har inte alls samma effekt som de övriga två med en varm orange. På så sätt kan jag hålla med henne om att de varma färgerna kommer fram och gör ett ”statement”.
  /Emma-Kara

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s