Kommentar till Itten – Gult och rosa

Här handlar det om att tolka något från ett språk till ett annat, närmare bestämt Ittens påstående: ”Om gult står mot rosa kommer det gulas strålkraft inte fram.” I Ittens egen färgtolkning/illustration i The Elements of Colour (1964) är den rosa och gula kulören lika ljusa. De smälter samman. Möjligen kan man ana att det gula sjunker in eller bort från ytan. I ditt (Emma-Karas) färgprov är den rosa mörkare och klarare och den gula därmed också något klarare. Jag jämför med en växtkomposition från Göteborgs Botaniska trädgård som en illustration till ditt färgprov. Det gröna har naturligtvis betydelse för helheten men intrycket är ändå sådant, att det rosa dämpar det gula.

Rosa och gult.jpg 9.09.2013Komposition med Achillea filipendulina ’Coronation Gold’ och Monarda ’Melissa’. Foto: N.N.

N. N.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s