Visbys färger – en recension

En nyutkommen kandidatuppsats vid Högskolan på Gotland, Kulturvård av Max Laserna (2013): Visbys färger – Exteriör färgsättning av bostadshus i Visby innerstad 1860-1930

Vi tar med uppsatsen för att visa på det intresse för färg som växer fram idag och som ett exempel på den forskning som sker alldeles i detta nu.

Med uppsatsen hoppas Laserna kunna ”bringa en strimma nytt ljus över ytorna i denna annars så väldokumenterade stads kulturhistoria”, och visst gör han det. Med hjälp av fotografier, akvareller och färgprover har Laserna samlat kunskap om de färger som användes.

Laserna inleder med att färgvalet historiskt sett ofta har styrts av tillgången på pigment, ekonomiska förutsättningar, sociala konventioner, smak och påbud. ”Färgsättning har ofta varit (och är) en viktig del att ge en bebyggelse dess karaktär, och har på så vis fungerat som ett sätt för dem som bott där att känna tillhörighet till en invand miljö.”  En intresseväckande och betydande kommentar, att vi känner tillhörighet till en invand (färg)miljö.

Lasernas frågeställningar:

  • Hur skiljer sig färgsättningen mellan innerstadens olika byggnadstyper?
  • Har det funnits särskilda ordningar för hur byggnadselement och detaljer färgsatts hos de olika byggnadstyperna?
  • På vilka sätt skiljer sig dagens färgsättning från de dåvarande?

Det visade sig att Visby innerstad hade en förhållandevis enhetlig färgsättning baserad på jordpigment och kimrök. Här exempel på färgprover ur fasaden på ett av de undersökta husen.

väggfärgprov

Vi ser förhållandevis milda färger i en fasads puts medan dörrarna har haft en djärvare och mer varierad färgsättning som dessutom har växlat över tid.

dörrfärger

Mitt intresse fångades av själva uppsatsen och dess ansats: att försöka göra ett färgschema över en stad eller en plats. Här är ett exempel på ett av Lasernas färgscheman:

färgschema

Fyra lager i kombination. Färgproverna och färgschemat visar inte samma byggnad.

(Alla bilder är skärmdumpar från Lasernas uppsats.)

Det visade sig att ljust blågrått och gult (ockra) har varit vanliga fasadfärger i Visby innerstad. På fönster och dörrar har man tagit ut svängarna lite mer. Kulörerna är mättade och mörka. Färgskalan är väl sammanhållen (i kombinationsbilden) genom att gult finns i ockra, grönt, rött och brunt.

/Emma-Kara

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s