Orange dörr – passar det alltid?

Den orange dörr som jag visat tidigare fortsätter att fascinera mig. Passar det sig alltid? Kan vem som helst ha en orange dörr på sitt hus? Den orange dörren finns på ett hus med beige fasad:
Beige hus
Fig. A) Dörren lyser upp ett annars ganska neutralt hus i en diskret grå kulör.

Jag ville testa om orange passar på alla hus så jag fotograferade helt enkelt några omkringliggande hus för att testa hur de skulle se ut med orange dörrar:

orange dörrarEtt grönaktigt hus, ett ljusblått, ett rosa och ett rött. Rent spontant upplever jag att orange passar rätt bra till det ljusblå och det rosa huset men inte lika bra till det gröna och röda.

Döm av min förvåning när jag under min fotograferingsrunda hittade en annan orange dörr i samma område, denna gången på ett gråblått hus:

Grått hus
Fig. B) Här är det en gammal dörr som målats orange. Just denna kulör är något mörkare och något mindre gul. Den står bra mot den gråblå fasaden och känns riktigt lyckad.

För att analysera detta gjorde jag ett färgschema över fasaderna och de två olika orange dörrfärgerna:

DörrfärgerJag har tagit fasta på fasadernas kulörer och för tydlighetens skull gjort dem aningen klarare än på fotografierna. I den övre raden har jag satt in den moderna gulorange dörrfärgen (fig. A) och i den undre raden har jag använt dörrfärgen från den ommålade äldre dörren (fig. B).

Det är svårt att få den gulorange att smälta in i fasaderna, den fungerar eventuellt bättre mot den blå och den rosa, se exempel A2 och A3. I nedre raden fungerar det över lag bättre, särskilt bra i exempel B1, B5 och B6 men även B2 fungerar väl.

Ett försök till analys
Blått är komplementfärgen till orange, färgerna stöttar varandra och framhäver varandra och det fungerar.
Rött och orange ligger nära varandra, särskilt med den rödare dörren, ex B4, det är som att kontrasten inte blir intressant, det blir liksom inget av det, då är det bättre med den gulare dörren, A4.
Grönt är komplementfärgen till rött och fungerar därför bättre med den rödare dörren.
Den beige fasaden mår inte bra av den gulare dörren, A1, det är som att dörren får fasaden att bli tristare, det fungerar bättre med den rödare dörren, B1.

Slutsats
Det är härligt att någon vågar sätta in en dörr som är orange, modigt! Det kan funka eller så gör det inte det, det är en chansning och utan att göra en färganalys kan det svårt att göra ett färgmedvetet val. Orange är ingen vanlig dörrfärg och därför har vi ingen egen eller samhällelig erfarenhet att bygga vårt val på. Att arbeta systematiskt med färger, som i testet ovan, kan vara ett sätt att öka medvetenheten kring sitt val och därmed också öka möjligheten till kloka val.

/Emma-Kara

Annons

1 tanke på “Orange dörr – passar det alltid?

 1. kulorklubben Inläggets författare

  Du skriver: ”Ett grönaktigt hus, ett ljusblått, ett rosa och ett rött. Rent spontant upplever jag att orange passar rätt bra till det ljusblå och det rosa huset men inte lika bra till det gröna och röda.”

  Vad beror det på? Ditt experiment ger en idé om hur orange tar sig ut tillsammans med blågrönt, ljusblått, rosa och rött. Att kulören fungerar till rosa tror jag beror på att färgerna är valörlika. De vita fönster- och dörrfodren (ljusa!) håller också ihop den hela.
  Mot den röda fasadfärgen hoppar dörren ur! Kulören är för varm. Det hade antagligen fungerat bättre med en grön dörr. Allra bäst är orange till den grå fasaden, här i en varm grå kulör som gör att färgerna hör till samma familj, något många betraktar som harmoniskt (till skillnad från kontrast).
  I den övre raden A1-A6 är den orange kulören inte särskilt framträdande. I den undre raden B1-B6 däremot, är kulörerna över lag tydligare, renare. Simultankontrasten är uppenbar. Färgerna vibrerar – särskilt gäller det för B2 och B6. Men det kanske inte är just den effekten man vill uppnå på en fasad. Därför är det så klart viktigt att ha förståelse för och kunskap om hur man använder färger i en offentlig miljö.
  N. N.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s