Jättegärna Färger – en recension

En ny bok för barn om färg har kommit ut! Jättegärna Färger Se! Lär! Väx! (Globeförlaget 2010) i svensk översättning av Annika Sternö Anderberg. Den ingår i en serie böcker för barn från 4 år.

jattegarna-farger
I den här boken ges vi möjlighet att upptäcka naturens olika färger, se att färger förändras med årstider och att färger finns i många olika kulörer och nyanser. ”Orange är den mest lysande av alla färger, från största pumpan till minsta.”

Orange uppslagVarje uppslag har en färg som tema. Detta är ingående och även bakgrunderna till objekten har denna färg, som här – i bokuppslaget ovan – är aprikosen lagd mot en ljust orange botten. Att författarna valt att använda en bakgrund i samma färg linnebär att variationerna inom det orange färgspannet kommer fram tydligare. Se närbild på aprikosen:

Persika
Skiftningarna i aprikosen kommer fram och vi kan tydligt se de rosa och lila kulörtonerna i aprikosens rundning.

I boken möter vi de fantastiska färger som finns i naturen, grönt, lila, rosa och blått men också vitt, svart och grått. Randigt finns med där zebran och löken är exempel. Skimrande har fått ett uppslag och genomskinligt som räkan eller maneten. I boken väcks frågor kring färg och en fascination för naturen. Jag kan varmt rekommendera den för alla er som vill läsa och inspirera om färg för barn nära er!

/Emma-Kara

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s