Veckans bild

Borén 3
”Incantatio” 1992. Svetsad och lackerad stålplåt. Skulptör: Roland Borén.
Högskolan för scen och musik, Göteborg. Foto: Peter Sjömar.

Stadens violetta skulptur
Det finns sannerligen få violetta inslag i staden Göteborg. Men, ett konstverk står kraftfullt – dovt i färg eller lysande – vid ”Högskolan för scen och musik”. Kommer man gående från ”Göteborgs konstmuseum” har man Högskolans ljust ockrafärgade tegelfasader till vänster. Till höger ligger konstmuseets tillbyggnad. Rummet som bildas där emellan är relativt trångt. I slutet av gångvägen står den violetta skulpturen ”Incantatio”. Den växer fram i storlek och färg; samspelar med fasaderna. Skulpturen i sig varierar i valör beroende på verkets sammansatta kubiska yttre former och ljusets påverkan genom solsken, blå himmel eller gråaktig. Fasaderna antar i visst ljus en gulaktig kulör. Skulpturen framstår än mer violett. Ytans glättade struktur, liksom dess vinklar bidrar till en variation i violetta valörer, från mörkaste till mycket ljus.
N. N.

färgen som vi..
Färger så som vi uppfattar dem är beroende
av omständigheter på objektet och dess
omgivning.

Kort om violett
Violett ”violblå”, kallas den färg i spektrum som består av de i en glasprisma mest brytbara af de synliga ljusstrålarna. (Nordisk familjebok ”Uggleupplagan” (NF 1921 sökord: violett) Olika ljussorter har olika brytbarhet. Violett ljus bryts t.ex. starkare än gult ljus och rött ljus starkare än gult. Om ljus som innehåller olika färger, passerar genom en glasprisma uppdelas det därför. (NF 1921 sökord: spektrum) Vidare står att i dagligt tal används ordet gredelin ofta för violett.
N. N.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s