Månadens färg är violett

Veronica
Veronica longifolia ‘Blauriesin’. Foto: Nina Nilsson

Bilden är tagen i Göteborgs Botaniska trädgård. Med den inleds det nya färgåret 2014. Violett är inte någon vanlig kulör vare sig på kläder eller i stadsmiljö. Däremot förekommer det en hel del violetta blommor i växtriket.
N. N.

Annons

2 tankar på “Månadens färg är violett

 1. Roald Renmælmo

  Det er vel på tide at det kjem ein norsk kommentar?
  Eg har fått ”Norsk Etymologisk ordbok, tematisk ordnet” av Yann De Caprona, Kagge forlag, 2013. I denne er det eit eige kapittel om fargar. Om fiolett (norsk skrivemåte for violett) står det:
  Rødblå, avledet av navnet på blomsten fiol. Fiolett ble på middelalderlatin kalt subniger (halvsvart) og ble oppfattet som en slags blåfarge, neste svart (i motsetning til nå som en blanding av blått og rødt). Fargen ble forbundet med nostalgi, alderdom, sorg og for kirken botferdighet. Det var også Maria Magdalenas farge.

  Svara
  1. Nina Nilsson

   Tack för detta inlägg! Att färgen associerar till eller är förbunden med, som du citerar, ålderdom, sorg m.fl. är intressant så till vida att det fortfarande är på det sättet associationerna går. Violett är inte glädjens färg, eller förknippad med den nyföddes rosa hud. Den appellerar till något annat; kanske mognad är ett adekvat ord eller övermogen (frukt).
   Nina N.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s