Itten om grönt – fortsättning

Itten skrev att fruktbarhet, tillfredsställelse, lugn och förhoppning är den gröna färgens uttrycksvärden. Han nämner färgen också i samband med vetande och tro. Om det lysande gröna dämpas genom grått då uppstår lätt en känsla av förlamande lättja. Drar sig däremot det gröna mot gult betyder det ungdomlig glättig natur. Jag har fetmarkerat tre ord som jag valt ut som förknippade med de tre olika gröna. Jag associerade själv till kvinnor i en klassisk sjal sittandes på marken, de har olika gröna sjalar, kan färgen få oss att associera likt Itten?

Bild
Fig. 1. Illustration av Nikita Johansson, färgläggning av Emma-Kara.

På sätt och vis är det svårt med tre exakt likadana kvinnofigurer; vi är olika och vårt sätt påverkar hur vi ser ut. Om Itten har rätt borde vi uppfatta den vänstra kvinnan som lugn, förtroendeingivande och klok, kvinnan i mitten mer ungdomligt glättig och kvinnan till höger full av lättja; enligt kristendomen lat, likgiltig och passiv.

Nikita Johansson och jag har också testat grönt med hjälp av tre olika slags kvinnofigurer:

image

image

Nu har kvinnorna olika uttryck, de sitter också placerade olika. Får det betydelse för tolkningen? Jag har svårt att se kvinnan längst fram som den ungdomligt glättiga trots färgen på sjalen hon är svept i. Kan kvinnan till vänster stå för stabilitet, vetande och tro? Ni får själva fundera, återkom gärna i en kommentar. Hur vi tolkar färger kan vara väldigt olika men kanske finns det en gemensam association inom en kultur, att färger har en viss tillskriven betydelse.

Nu är det slut på grönt för denna gång, idag är det nyårsafton och i morgon börjar vi det nya året med lila.

/Emma-Kara

Annons

1 tanke på “Itten om grönt – fortsättning

  1. kulorklubben Inläggets författare

    Att olika gröna färger ger olika uttrycksvärden håller jag för sannolikt. Instämmer med tolkningarna och associationerna i fig.1, men jag uppfattar den mörka gröna som tråkig. Lättja? Ja, kanske det, men framför allt en kulör som inte är aktiv. Att inte vara aktiv innebär ju inte nödvändigtvis lättja utan kan stå för vila m.fl. Den mörkt gröna kulören är gråaktig och skulle behöva ett annat (rödaktigt?) sammanhang för att framstå som en intressant färg.
    N. N.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s