Recension

Culture of Color022
Horrocks, Chris (red.) (2012). Cultures of Colour: Visual, Material, Textual. 1st ed. New York: Berghahn Books.

Boken innehåller ett antal vetenskapliga artiklar om färg samlade i Volume 15, Polygonus: Cultural Diversities and Intersections.

Färg genomsyrar vår visuella och materiell kultur och påverkar våra sinnen. Färg infiltrerar våra uppfattningar och minnen. Den existerar som ett kulturellt och psykofysiskt fenomen och ger en mängd betydelser inom olika historiska och kulturella sammanhang. Bidragsgivarna till denna volym Cultures of Colour: Visual, Material, Textual skriver och beskriver hur färger genomsyras av specifika symboliska och materiella betydelser. Boken är indelad i tre huvudområden: 1) Colour and Visual Culture, 2) Colour and Material Culture, 3) Colour, Text and Race. I flera bidrag hanteras betydelsen av några för färgforskningen framstående figurer; Goethe, Klee, Chevreul, Wittgenstein, Turner, Runge med flera. Två kapitel i del 1) har titlarna ”Colour Soundings: After the Tone of Francis Bacon” och ”Colour as a Bridge between Art and Science”. I det senare fokuserar författaren Mary Pearce på verk av tre samtida konstnärer, bl.a. Damien Hirst, där han prövar att överbrygga eller sammanbinda vetenskap och färg genom att delta med ett verk i rymden. Särskilt intresserar sig Pearce för rum och ljud. I del 2) ”Colour in Gardens: a Question of Class or Gender” diskuteras färgfrågan i planteringar i engelska trädgårdar utifrån perspektivet klass och kön. Det är en relativt svag undersökning (på grund av få informanter) men inte ointressant. Författaren Beverley Lear kommer fram till att det finns skillnader i hur män och kvinnor av olika klass väljer växter (utifrån färg) till och i sina trädgårdar. Del 3) handlar om färg kopplad till individer och folkslag.
N. N.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s