Vad passar till brunt

Jag har undersökt brunt tillsammans med andra kulörer. Jag har arbetat med färgade papper. Utgått från fyra olika bruna bakgrunder och lagt färgade papperslappar ovanpå.

På detta sätt har jag fått fram ett antal färger som jag tycker fungerar bra tillsammans med brunt:

Färger till brunt
Fig. I. Färgprover gjorda med färgat papper av Emma-Kara.

Observera att färgerna som ligger mot det bruna egentligen inte har någon inbördes ordning eller något tänkt förhållande till varandra, utan endast att de fungerar väl mot den bakomliggande bruna.

Under arbetets gång kan det se ut så här:

Brunblå 1
Fig II. Blått mot brunt.

Jag betraktar färgkombinationerna och försöker se (prövar) vilken blå som ”lyfts upp ur” den bruna och förhöjs mot den bruna bakgrunden. Den blå uppe till höger kommer särskilt fram från det bruna. Det blir tydligt två distinkta färger som står mot varandra och på sätt och vis förhöjer varandra. På samma sätt gick jag till väga med ytterligare färger.

Brungul 2Fig III. Gult mot brunt.

Bland gula färger var det svårare att hitta någon specifik kulör som stack ut, men generellt tycker jag mig se att de kalla gula står sig bättre mot brunt än de varma.

BrunlilaFig IV. Lila mot brunt.

Den blålila i övre mitten lockas fram ur det bruna, den rosalila uppe till vänster likaså. Om vi däremot betraktar den lila nere till vänster så flyter den ihop med det bruna, de skiljs inte åt, det upplevs som rörigt och utan karaktär.

Gröna färger med brunt betraktar jag som en naturens kombination som möjligtvis används på kamouflagekläder. Här ser vi exempel på detta:

BrungrönFig V. Grönt mot brunt.

När vi betraktar dessa så kommer de ljusa gröna tydligt fram. De tre i nedre raden extra tydligt.

En reflektion
När jag betraktar mina färgprover konstaterar jag att det är svårare att få en kulör att lyftas mot brun bakgrund om den är mörk, eller om den är varm. Med andra ord; en kallare brun är det lättare att kombinera med andra färger än en varm brun. Ljusa färger tillsammans med brunt är lättare än mörka.

För att utveckla detta skall jag göra tvärtom. Testa de bruna som mindre färgprover mot större ytor i andra färger. Jag återkommer till detta senare.

/Emma-Kara

Annons

1 tanke på “Vad passar till brunt

  1. kulorklubben Inläggets författare

    Det är fascinerande att samma bruna kulör kan se olika ut beroende på vilken färg den kombineras med. Uppenbarligen skapas i ögat en kulör som inte finns!?
    Fig. IV. Violett mot brunt.
    Ljushetskontrasten är påfallande i nedersta, mittersta figuren och minst tydlig i det nedersta färgprovet längst till vänster. Där är kulörerna lika valör. Det kan uppfattas som karaktärslöst – men i ett kompositionssammanhang med flera färger kan det betraktasß som en tillgång. Likhet i valör binder samman flera olika färger.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s