Exempel på brun bakgrund

I ett försök att framhäva olika färger mot en brun bakgrund har jag fotograferat pärlor i halsband mot två olika bruna bakgrundstyger.

rosa på brunt Rosa på brun

Här har jag lagt rosa pärlor mot två olika bruna bakgrunder, en kall och en varmare brun. Jag konstaterar att de rosa pärlorna framträder bättre mot den kallare bruna bakgrunden, det kan bero på att kontrasten är större.

Blå på brunt Blå på brun

De blå pärlornas färg är påfallande i båda exemplen. I den övre bilden har pärlorna ett tydligt fokus men i den undre bilden får bakgrundstyget lika stort fokus som själva pärlorna. Pärlorna står i tydlig kontrast mot den varma bruna men de konkurrerar samtidigt med den.

fler på brunt

flera på brun

Här ser vi pärlor med flera olika färger. Den milt rosa pärlan försvinner in i den varma bruna bakgrunden, men de fungerar bättre mot den kallare bruna.

Slutsats
I flera exempel ser jag att den kallare bruna får de färgade pärlorna att framhävas, den varmare bruna blir en större konkurrent. Att en varm färg har en tendens att komma mot en gör att den gärna tar över och slåss om förstaplatsen, pärlorna flyter in i underlaget. Ett undantag från detta tycks vara blått. Det blå står sig bra mot det bruna oavsett nyans. Jag visar här ett tydligt exempel med turkos pärlor:

turkos på brunt Turkos på brun

Den turkosa pärlan sticker ut oavsett bakgrund, kontrasten är total.

Jag får mina försök bekräftade när jag läser Itten (Färg och färgupplevelse, 1971):
”På mörkbrunt (dov, mörk orange) råkar den blå färgen i en upprörd, starkt vibrerande darrning, och det bruna väcks samtidigt till en levande färg. På rödorange behåller blått sin mörka kraft och börjar lysa starkt. Här hävdar sig blått på sitt sällsamma och overkliga sätt.”

Tack till Ellinor på Teater Albatross för lån av pärlhalsband och tyger.

/Emma-Kara

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s