Josef Albers färglära – 1

Josef Albers (1888-1976) föddes i Tyskland, gick på Bauhaus och flyttade sen till USA. Albers menade att ”Hur en färg ser ut ensam är inte så intressant, det spännande börjar när färgerna kommer tillsammans” (sid 9). Detta citat och följande är tagna ur boken ”Albers färglära – om färgers inverkan på varandra” (1976). Alla övningar i boken görs med färgade papper, det är enklare att jobba med, då man kan fokusera på färgen och inte behöver fundera över eller behärska olika måleritekniker.

Albers inleder första avsnittet i sin bok med följande påstående (sid 15):
Om man säger ”rött” (färgnamnet)
och 50 personer lyssnar
kan de förväntas att de har 50 röda färgnyanser i tankarna.
Och man kan vara säker på att alla dessa färger är mycket olika.” 

Albers tar exemplet med Coca-colas röda färg på sina burkar. Kan du bland hundratals olika röda färger plocka fram den som är på burken. Du skall inte ha en burk i närheten utan plocka fram den röda ”ur minnet”. Detta är svårt och övningen visar att vi har svårt att minnas bestämda färger.

I bilden har jag lagt bitar av olika röda färgade papper på en röd respektive vit bakgrund. Övningen visar på färgens relativitet. Den röda uppfattas olika beroende på bakgrund.

Grönt på grönt
Bild 1: vi kan se att de gröna framträder olika beroende på bakgrund. Nyanserna blir tydligare mot den gröna bakgrunden. Mot vitt är det svårare att se den specifika nyansen. En grön är varmare än de andra, den med mest gult i, detta blir dock tydligt i båda exemplen.

Röd på röd
Bild 2: En liknande övning som ovan, här har jag dock fler nyanser. När man skall fundera över varma färger kan det bli svårare att avgöra om färgerna dessutom har olika ljushet. Det kan i mitt exempel lätt uppfattas som att de mörkare färgerna är kallare och de ljusa varmare men detta måste man vara uppmärksam på, då det tredje färgprovet nerifrån är varmare än nummer två.

Vi kan se att de två färger som är i en varmare röd nyans än bakgrundsfärgen (ett och tre nerifrån räknat) kommer åt en, de liksom lyfter lite från pappret, medan de övriga röda nyanserna sjunker in i pappret. Att lära sig att se nyanser och kulörer på detta sätt kan underlätta när man skall avgöra om en färg är varmare eller kallare än bakgrundsfärgen.

/Emma-Kara

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s