Veckans bild

TRANSPARENS
Enligt ordboken (SAOB) är transparens egenskapen; förhållandet att vara transparent, genomskinlighet: även siktdjup; även i bildlig användning, dels i fråga om konstnärliga alster: klarhet, dels i fråga om information; öppenhet, eller förhållandet att vara transparent.

Jag använder ordet för egenskapen genomskinlighet, möjligen genomstrålning – när något, t.ex. ett kronblad är genomlyst av solen. Inom måleriet kan man tala om transparens när målaren arbetar i skikt eller med färgat/ofärgat glas. Även en skulptur eller ett skulpturalt föremål kan ge association till transparens. Formerna avtecknar sig mot luften eller omgivningen på ett sådant sätt att ett genomsiktligt mönster infinner sig, som i porten nedan. Även färgerna bakom porten uppträder med en genomskinlighet som har med kvällsljusets påverkan att göra – en slags dubbel transparens.

Transparens grind
Port i svartmålat järn. Karl Johans gatan 51 Göteborg. Foto: N. Nilsson. Jag har inte lyckats reda ut vem som är konstnär till verket.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s