Att pröva ordet transparens

Vatten 2Vattentransparens I. Foto: N. Nilsson

Konstverket är ett medel till vägledning av betraktarens upplevelse skriver Sandström i Det moderna skedet, Den informella konsten (s. 328), (Josephson, R. & Sandström, S. (red.) (1971). Levande konst genom tiderna. [D. 6], Det moderna skedet) en motsats mot föreställningen om konstupplevelsen som en skapande akt.

I sökandet efter transparenta situationer, konstverk eller installationer blir konstupplevelsen en skapande akt. Med konstupplevelse menar jag att jag letar efter och formar (avgränsar) något jag ser (inte nödvändigtvis ett konstverk) och därmed ger detta något en mening utöver att det enbart finns till. Fotografiet Vattentransparens I är taget en solig och vindstilla dag. Platsen är Akers Brygge i Oslo. Husets betonggrå och fasadens orange solskydd speglar sig i den blå vattenytan. Bilden är inget konstverk, men genom ”den skapande akten” får det en mening i och med avgränsningen, komplementfärgerna kall – varmkontrast och det svart – vitas ljushetskontrast.

Vatten 1Vattentransparens II. Foto: N. Nilsson.

Är vattnet eller vattenytan genomskinlig? I Vattentransparens II blir det möjligen tydligare att speglingen av fasaden ligger under vattenytan. Där kan man även möjligen använda ordet siktdjup; eftersom de ur upplevelsesynpunkt ljusblå färgerna ligger djupare under ytan än de orange.
Nina Nilsson.

 

Kommentar:
När jag betraktar fotografierna upplevelsen även jag en känsla av djup i bilden, färgerna ligger i nivåer och det är som om de blå färgerna bryts djupare ner i vattnet, Nina kallar det siktdjup. Rent fysikaliskt är det inte så, hela spegelbilden speglas på vattnets yta och ingen spegelbild framkommer djupare ner i vattnet. Här uppkommer för ett ögonblick en av de saker som jag finner spännande i mötet mellan konst och vetenskap, att upplevelsen är en men den vetenskapliga förklaringen en annan. Jag drivs vidare av min nyfikenhet och strävan efter att förstå. Jag upplever siktdjupet trots min vetskap om att bilden speglas på vattnets yta.
/Emma-Kara

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s