Transparensillusion

Detta inlägg är gjort med inspiration från kap IX i Albers färglära – om färgers inverkan på varandra, 1963, (1982 på svenska).

Albers skriver: ”Det är tydligt att det i arbetet med färgat papper inte finns något sätt att mekaniskt blanda färger på samma sätt som målningsfärger tillåter och som de inbjuder en att göra på en palett eller i en färgkopp.” Albers fortsätter med att man inte skall se det som ett handikapp utan utmana färgerna och att man kan ”studera färgblandningar i fantasin eller så att säga med slutna ögon”.

Enligt Albers instruktion har jag här försökt att göra en transparensillusion:

image
Här har jag använt tre olikt färgade papper för att skapa transparensillusion, sättet jag monterar pappren på bidrar till illusionen. Jag har i arbetet med denna bild försökt hitta tre papper där två färger ligger en bit från varandra och den tredje färgen skall se ut som en blandning av de två första. Vi får en illusion av att det blå pappret ligger över det grågröna.

Albers skriver: ”en illusorisk pappersblandning i färg tycks framträda genom en annan. ”Blandnings” -biten mister därigenom sin täckande karaktär och ter sig transperent eller genomlyst.”

Ytterligare ett exempel

image
I det vänstra exempelt har den grå dämpat den klart gröna färgen, i det högra exemplet har den ljusa gråbeige snarare förtydligat den mörkt gröna färgen och tydliggjort att den är grön.

Det är lärorikt att undersöka transparensillusion, jag har tränat mitt seende och verkligen fått gå in i färgernas relation till varandra, färgens relativitet.

/Emma-Kara

 

Lämna en kommentar