Atmosfärens påverkan

Varma färger upplevs närmare än kalla färger
Inom konsten och enligt de som kan färg är det vedertaget att varma färger framträder och upplevs som om de kommer fram mot betraktaren. Inom allt bildskapande är detta viktigt att behärska så att färgerna bekräftar/underbygger perspektivet; varma färger närmare och kalla färger längre bort.

Inom ljussättning är det samma princip som gäller; vill jag att fonden skall upplevas avlägsen färgar jag in den i en kall blå, blågrön eller blålila. Vill jag däremot att fonden skall upplevas som nära eller nästan overkligt nära färgar jag in den i en varm färg.

Jag kan se två förklaringar till detta; den ena kopplad till vår atmosfär och att himlen är blå och den andra kopplad till att naturen på avstånd är grön eller blå.

Blånande berg
I naturen kan vi tydligt se fenomenet när vi tittar på ett landskap där vi ser riktigt långt. Vi upplever att de berg som befinner sig längst bort är blåare än de som är nära.

Blånande berg
I Spanien. Bergen blir allt blåare ju längre bort de ligger. Foto: Emma-Kara.

Detta gäller även ett ökenlandskap eller ett skogslandskap. Atmosfären är blåaktig och därför upplever vi att det vi betraktar är blåaktigt, luften/atmosfären befinner sig som ett filter mellan oss och det vi betraktar, ju längre bort något befinner sig desto tjockare blir filtret. Detta hänger ihop med hur ljuset bryts i små partiklar i luften, de som är mindre än vattendroppar.

Är det däremot mycket fukt i luften, som när det är dimma eller dis då blir filtret snarare gråaktigt och bidrar till att neutralisera färgerna, vi upplever det som att det på avstånd blir gråare eller mer mjölkaktigt vitt. Detta hänger ihop med hur ljuset bryts i vattendroppar.

Molndimma
Billingen, vy mot Kinnekulle. Molnen är så låga att de skymmer Kinnekulle, vi ser här att det snarare vitnar än blånar. Foto: Emma-Kara.

Ett illustrerande exempel
Bild 3 är en schematisk bild med två blå och två orange fält, det ena orange fältet har blandats med blått. Vi kan lätt föreställa oss två öar på havet och himmel som vi betraktar från ett högt berg. Bilden finns i två varianter, där jag växlat färg på de båda öarna (bild 3 och 4) .

Öar 1Bild 3. Här har jag lagt den klarare orange på ön närmast betraktaren. 

Vi upplever bilden som rimlig.

Öar 2Bild 4. Här har jag bytt plats på de orange färgerna och lagt den klarare orange på ön längst bort. 

Bilden förändrast drastiskt. Vi vill gärna finna en förklaring till den starka färgen på den bortre ön, vi kanske säger att: ”Solen lyser på ön där borta” och tänker att ön närmast ligger i skugga.

Öar 3
Färgschema

Vi har nu fått en inblick i atmosfärens påverkan på vår färguppfattning. Kanske är det helt enkelt så att vår erfarenhet säger oss att kallare färger ligger längre bort än varma färger.

/Emma-Kara

Annons

1 tanke på “Atmosfärens påverkan

  1. kulorklubben Inläggets författare

    Vilket sammanträffande! Du skriver om kalla och varma färger i atmosfären och illustrerar med exempel från havet. Samtidigt läser jag en uppsats om en öträdgård utanför Main på Amerikanska östkusten där färgerna troligen intensifieras på grund av klimat och ljus.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s