(Recension) eg. anmälan

Thaxters garden045
Vallmo, ca 1890 av Childe Hassam.
Målningen är ett exempel på varma mättade och klara färger – hur de intensifieras när de odlas på en ö i havet. Motivet är hämtat från Ceila Thaxter’s trädgård.

Anmälan
Izenour, T. (2004). Celia Thaxter’s Island Garden: A Century Flower Garden & Its Historic Restoration. Senior seminar. Temple University: Department of Landscape Architecture & Horticulture.

Uppsatsen innehåller en beskrivning av Celia Thaxters trädgård och dess influenser och ett kapitel om restaurering. Därtill finns växtlistor, en plan över trädgården samt en omfattande och värdefull litteraturförteckning om man är intresserad av begreppet den folkliga amerikanska ”door-yard garden” under 1800talet. Jag var nyfiken på hur hon kombinerade sina färger, men om det står det inte särskilt mycket.

Celia Thaxter var en uppskattad poet, en hängiven trädgårdspraktiker och därtill konstnär skriver Izenour i förordet till sin uppsats. Uppsatsens syfte är att undersöka, analysera (deconstruct) och värdera Thaxters trädgård samt diskutera trädgården ur hortikulturell, konsthistorisk och kulturell betydelse. Izenour påstår att trädgården tjänar som exempel på en dynamisk dialog mellan hortikultur, måleri och poesi.

Celia Thaxter beskrev själv hur hon byggde upp och arbetade med en gammaldags trädgård (”old- fashioned garden”) i An Island Garden (Thaxter 1893). Boken betraktas som ett klassiskt, hortikulturellt traktat och anses ha visat vägen för amerikansk trädgårdslitteratur (Izenour s. 34). Även William Robinson, författare till The English Flower Garden, ansåg An Island Garden vara oumbärlig (Izenor s. 35). Trädgården brann ner 1914 men började restaureras 1976.

Platsen
Trädgården låg på Appledoor Island utanför Main på Nordamerikanska östkusten. Det var en liten (4,5 x 15 m) trädgård inhägnad med olika slags vin. Vinet var ett dominerande inslag både som vindskydd och en ”skugg-grönaktig” bakgrund till färgerna inte sällan i kombination med blå och vita klematis, blåregn, akebia m.fl. Konstnärer och poeter sökte sig till ön för att måla och beskriva den ur färgsynpunkt impressionistiskt anlagda trädgården.

Blomsterbäddarna & växtmaterialet
Planen innehöll nio upphöjda växtbäddar omgärdad av en blomsterlist med främst anueller, gammaldags perenner och rosor. Celia Thaxter kombinerade max fyra arter inom varje enskild bädd, arter som avlöste varandra i blomning och som tilläts växa ohejdat. Sammanlagda antalet arter enligt planen är 57.Planteringssättet kan liknas vid massplantering av t.ex. vallmo, Coreopsisoch blåklint, stockrosor, astrar m.fl. Färgerna var strålande och intensiva, kanske på grund av den karga miljön.

Thaxters plan i färg044
Illustrerad plan över Ceila Thaxter’s blomsterträdgård. (Till planen hör en planteringslista ej publicerad här).

Konstnärligt innehåll/idé: färg & form, Arts And Craft
Klara (rena), intensiva färger dominerande blomsterträdgården. Besökare som kom till Appeldoor befann sig i en ny värld av färger.

Stilistiska influenser var ”an old-fashioned garden”, nära knuten till den traditionella amerikanska ”door-yard garden”. Denna folkliga och väl definierade amerikanska hortikulturella tradition spreds under 1800-talet (Izenour s. 19). Den kallades också ”Grandmother’s garden”, en syntes mellan den engelska ”cottage-garden” och de trädgårdar som anlades av europeiska invandrare under 1800-talet. Celia Thaxter var påverkad av den informella landskapsestetiken med naturligt planterade träd, buskar och blommor. Hon var även påverkad av Arts & Craft rörelsen vars favoritblomma var vallmo.

Begrepp
island garden, ”old-fashioned garden”, Grandmother’s garden, Cottage garden, formell & informell, Victorian ”door-yard” garden.

/Nina Nilsson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s