Kulörklubben på Stockholm Furniture & Light Fair. Dag 1

Stockholm Furniture & Light Fair 2015
Världens största mässa för skandinavisk design pågår nu på Stockholmsmässan. Kulörklubben  (Emma-Kara) är här!

Flyer

Syftet är att se på utställarnas produkter utifrån ett kulörperspektiv. Försöka hitta exempel på god färgsättning eller på färgsättningar som kan belysas ur ett för oss intressant perspektiv.

Dag 1 – har idag letat analoga färgkombinationer för att knyta an till månadens färgtema.

PLY COLLECTION
Zesty chair, designad av O4i Designstudio, är en stapelbar stol avsedd för offentliga miljöer. Företaget själva skriver om sin stol: Zesty is a spicy and well balanced chair that brings the best out of moulded plywood with a minimum of material and a maximum of comfort and style.

Zesty
Zesty stol. Jag reserverar mig för färgåtergivningen. Foto Emma-Kara. 

Zesty kommer nu i många olika färger. Det som fångade mitt intresse var att färgerna ligger i en analog färgskala helt nära varandra. Färgerna som kommer är gulgrön, gul, gulorange och orange. Det är möjligt att kombinera stolarna, man kan välja två färger eller alla, ingen kombination känns märklig då färgskalan är analog.

imageDetalj av ett gäng staplade Zesty stolar. Här ser vi sex olika nyanser mellan rött och gult. Foto Emma-Kara. 

BLÅ NYANSER

Jag hittade flera företag som visade stolar där varje stol hade flera blå kulörer. Med tanke på min analoga ingång var det helt rätt. Jag såg fenomenet på flera ställen.

Portus
I Lammhults monter fastnade jag för en fåtölj där sittdynan och ryggen var i två olika blå kulörer.

Fåtölj2
Fåtöljen Portus. Foto: Emma-Kara.

Den blå i sittdynan drar mot blålila och ger liv åt fåtöljen som annars skulle vara mindre intressant och lockande. Ett lyckat grepp tycker jag.

Prisma
Det norska företaget ForaForm visar sin stol Prisma. Tidigare har den tillverkats i vitt, grått och brunt (läderfärgat). Nu kommer den i en mild turkos, där sittdynan är mer blå.

FåtöljStolen Prisma. Jag reserverar mig för färgåtergivningen. Foto: Emma-Kara.

Den blå sittdynan pockar på uppmärksamhet. Dynan är i ett annat material vilket poängteras av färgskillnaden.

Honey
Honey är en puff med ryggstöd som tillval visad av Jonas Ihreborn Collection. Puffen i sig är enfärgad men tanken är att man skall kombinera den till större sittgrupper. De har valt att ta fram puffen i flera olika blå kulörer och nyanser vilket bidrar till sammanhållning när de kombineras med varandra.

imageHoney i olika blå kulörer. Foto Emma-Kara.

Blå blågrön och blålila. Mönstret i den blålila puffen sticker ut och ger en lite annan karaktär man har valt att inte bara förändra kulören på de olika puffarna utan även mönstret i tyget. Mig tilltalar det!

ENEA
Enea lanserar nu EMA, en stapelbar stol för kontoret eller hörsalen. Den visas på mässan i gult utförande men med möjligheten till klädd sittdyna, då i olika gröna och gulgröna kulörer.

EMAEMA i olika gula kulörer från gult, gulgrönt och grönt. Foto: Emma-Kara.

Återigen ett exempel på analog färgskala.

KOMMENTAR
Det var förvånansvärt många företag som visade upp möbler i en analog färgskala. I stället för att ta fram sin produkt i ett antal färger långt ifrån varandra så har de valt att hålla sig i en färgskala där färgerna ligger nära varandra.

De färger som jag upplevde dominerade på mässans utställning mot offentlig miljö, var blått men även gult och då gärna en gul som drar mot det gulgröna hållet.

/Emma-Kara

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s