Ett svart inlägg i debatten

Lyftkranar och Gasklockan
av Emma-Kara

Under det senaste året har Götaverkens lyftkaranar flitigt diskuterats och debatterats i media. När Damen (fd Götaverken) upphör skall deras fyra stora lyftkranar säljas. Den 5 januari 2015 gick det att läsa följande på Göteborgs-Postens debattsida på nätet:

Kranarna på Norra älvstranden är kraftfulla symboler för Göteborgs industrihistoria, som i dagsläget bildar naturliga varumärken och identitetsmarkörer för staden. Se till att bevara dessa kulturarv innan det är för sent, skriver bland andra Cornelia Lönnroth, museichef på Göteborgs stadsmuseum.
(http://m.gp.se/nyheter/debatt/1.2590413-debatt-kranarna-viktiga-for-goteborgs-identitet)

En betydande byggnad som synts i Göteborg sen 1930-talet är Gasklockan vid Gullbergsvass. En 84 meter hög cylinderformad byggnad. Den 10 dec 2014 gav Länsstyrelsen klartecken till rivning, rivningen kommer att ske till hösten.

För att hedra dessa stadssymboler ville jag uppmärksamma dem på något sätt. Jag lät fotografera kranarna och projicera en av dem på Gasklockan. Jag lät tillverka en gobo (plåtbild eller glasbild vilken används för projektioner med strålkastare).

Gobo_lyftkran
Gobo gjord efter foto av lyftkran. Foto Otto Vilhelmsson, bildbearbetning Emma-Kara

Denna projicerade jag på Gasklockan en sen kväll i maj.

g_DSC_4064webanpGasklockan med projektion. Ljus Emma-Kara, foto Otto Vilhelmsson. 

I natten tycks Gasklockan svart och kranen lyser vitt mot den mörka bakgrunden. För mig är detta en del av Göteborg och jag blir glad när jag nås av nyheten att lyftkranarna kommer att finnas kvar i Göteborg. Kranen sprider sitt ljus i bilden.

Tack Otto för all hjälp!

/Emma-Kara

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s