Vitt papper

Vitt papper
av Emma-Kara

I ett försök att närma mig vitt gick jag till “Rum för papper” i Victoriapassagen i Göteborg.

Vita papper har olika färgton och man kan prata om grader av vitt. Varje pappersbruk har sina egna benämningar på färger och nyanser och det finns ingen enhetlighet i namnsättningen hos de olika bruken. Namnen på varje papper säger dock något om vad de anser vara vitt.

Jag fick med mig papper hem från två olika bruk. Lessebo bruk i Småland och Colorplan Papers i England. Jag införskaffade också två vita pennor för att se hur de förhöll sig till mina vita papper.

Detta är de papper jag använt i inlägget:

Papperna Från Lessebo bruk kommer: Vit, Gultonat, Naturvit och Vanilj. Från Colorplan Papers kommer: Vellum White, Pristine White och Mist. I den vänstra raden har jag skrivit papprets namn med elfenbensfärgad penna och i den högra med vit penna. 

Vellum översatt till svenska blir veläng, vilket är en sorts pergamentspapper. Pristine översätts som forntida, ursprunglig eller oklanderlig. Mist är dimma, dis eller imma. (Översatt med hjälp av Tyda.se).

Detta är pennorna. En vit och en elfenbensvit:

IMG_1798

Här har jag graderat de olika vita papperna utifrån vithet:

Gradient_1
Från vänster: Pristine White, Vit, Naturvit, Gultonat, Vanilj, Vellum White och Mist.

Vi ser då att det som kallas Vellum White ligger längre från vitt än till exempel Mist, Vanilj och Gultonat.

Här har jag valt ut tre papper och skrivit på dem med vit penna.

Tre vitaTre olika papper, samma vita penna, Vit, Vellum White och Naturvit.. 

Det är svårt att tro att det är samma penna då den påverkas av bakgrunden. Färgens relativitet blir märkbar även när det handlar om vitt.

Min dotter testade de två pennorna på pappret Mist.

DinoFagel
Illustration Nikita Johansson. Dinosaurie möter fågel.

Jag vill tacka Tove Wahlin på Rum för papper för god hjälp och ett intressant samtal kring vitt.

//Emma-Kara

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s