Vitt

Arktis isar och en skogsstjärna
Nina Nilsson

Johan Rockström, professor i miljövetenskap talade i ”Sommar” i Sveriges Radio om miljöns tillstånd i världen. Bland annat beskrev han med ordet vitt hur permanenta isar – vita gigantiska ytor – håller på att försvinna. Moder jord håller på att ändra färg. Samma dag gick jag i min barndoms skog i Norra Vånga, Västergötland och letade efter den vita skogsstjärnan (Trientalis europaea). Under de senaste femtio åren har den skogen långsamt ändrat färg från ljust gulgrön till mörkt brungrön. Jag fann två skogsstjärnor. Kritvita, utan inslag av annan kulör växte de i mossa. (I jämförelse med Emma-Karas undersökning om olikfärgade vita papper är skogsstjärnans vithet jämförbar med Lessebo ”Vit”.) Jag mindes dem som vita prickar, att de lyste upp den mörkare skogsbotten och att de ibland fångade in solens strålar och blev bländvita.

Stenkullen, skog 2015Barrskog på Stenkullen i Norra Vånga. Foto: N. Nilsson.

SkogsstjärnaSkogsstjärna (Trientalis europaeus). Foto: N. NIlsson.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s