Utställning: Färgscheman & växtporträtt augusti – september 2015

Färgscheman och växtporträtt från Göteborgs botaniska trädgård
Nina Nilsson 2015

Asatrantia novemberAstrantia major ‘Roma’, gouache. Nina Nilsson.

”Perennträdgården” kallas de centralt placerade perenna blomsterrabatterna i Göteborgs botaniska trädgård med ett gemensamt namn. De ritades ursprungligen av trädgårdsmästarna Mona Holmberg och Rigmor Celander 1989. I informationsbladet om ”Perennträdgården” kan vi läsa att växterna är ordnade i en glidande skala från bleka pastellfärger till starka varma färger. Vidare, att färgkomposition med perenner är en engelsk tradition, som främst grundar sig på trädgårdspersonligheten Gertrude Jekylls arbeten kring sekelskiftets England.

Det engelska uttrycket ”colour schemes” (färgschema) användes som ett kompositionsredskap av Gertrude Jekyll, t.ex. i boken Colour Schemes in the Flower Garden som utgavs 1911. Jekyll strävade efter harmonisk färgverkan. Hon menade att en rabatts färger skulle höra samman på ett balanserat sätt. Samtidigt skulle det finnas avvikelser i planteringen för att en färgskala inte skulle uppfattas som enformig eller tråkig.

Mitt intresse för Jekyll har resulterat i ett sätt att med färgbilder tolka och analysera planteringar. Under ett år har jag studerat rabatterna i ”Perennträdgården”, följt dess färgförändringar och ibland fått syn på överraskande kombinationer och intressanta färgbilder. Utgångspunkten har varit den enskilda blomman som jag tolkat i växtporträtt – ett subjektivt betraktande. Syftet har varit att visa blommans egenskaper karaktär och stämning. Den samverkande färgbilden – kombinationerna av växter och färg – har undersökts efter färgteman och omsatts i färgscheman. Man kan betrakta dem som en bildlig utsaga, eller en sammanfattning av planteringens färgverkan och stämning vid just det särskilda tillfället.

Vi omger oss av växter, planteringar och natur. Det kan vara gröna stråk som skär genom staden, stadsträdgårdar med kolonilotter, stadsparken som finrum, platser för rekreation eller lek. Trädgården/parken kan vara en plats där vi kommer nära växter som hör till vår natur eller möter främmande växtlighet. Trädgården kan också vara en plats för lärande t.ex. om hur man odlar rosor eller grönsaker, hanterar ogräs och sköter perenner. Med mina bilder och med utställningen vill jag vissa på ett trädgårdsintresse i vilket man inte enbart är observatör utan också aktör.

december018Färgschema i december. Akvarell. Nina Nilsson.

 

Omslag. Thalictrum m flTransparens (höstflox och aklejruta). Akvarell. Nina Nilsson.

 

 

Annons

1 tanke på “Utställning: Färgscheman & växtporträtt augusti – september 2015

  1. Pingback: Vernissagekort och affisch | Tokay Design by Emma-Kara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s