Neutraliserad färg

Av Emma-Kara

Jag försöker ta reda på vad som är en neutral färg och tar mig återigen till min bokhylla. I boken ”Color Harmony Workbook” by Rockport Publishers (2007) finner jag en definition av ”Neutral”, neutrala färger.

NEUTRAL – So soft that it seems almost invisible, a neutral color scheme consists of hues that have been neutralized by adding their complements. The further addition of black and white expands the neutral effect. (s 13)

Jag har tagit fasta på att en färg neutraliseras genom att den blandas upp med sin komplementfärg (figur 1) och att neutraliseringen ytterligare förstärks genom ytterligare uppblandning med svart respektive vitt (figur 2). Vi ser vad som sker när jag försöker göra detta med vanliga plakatfärger. (Jag blandade den orange av rött och gult).

Neutral färgskala_bild 1Figur 1. En ren blå, gradvis uppblandad med dess komplementfärg, orange.

Vi ser direkt att komplementfärgen neutraliserar ursprungsförgen. Redan i första steget blir detta märkbart men först i andra aller kanske tredje steget blir det helt tydligt. På plats nr 6 och 7 återfinns färgblandningar som är så gott som neutrala i förhållande till ursprungsfärgen. Inget svart eller vitt är tillsatt i figur 1.

Jag har valt att arbeta vidare med båda färgerna nr 4 och med färg nr 6 (den på den orange sidan av skalan). Se figur 2.

Neutral färgskala_bild 2Figur 2. De tre ursprungsfärgerna finns på plats 1 i figur 2 ( i mitten av de tre färgskalorna). Denna någorlunda neutrala färg har jag sedan gradvis blandat upp med vitt respektive svart.

Den blåaktiga färgskalan i figur 2 blir mer neutral ju svartare den blir medan den vita skalan gör färgen klarare och på sätt och vis mer ren i färgen.

Mittenskalan i figur 2, som är mest gråaktig, behåller sin neutralitet genom hela blandningen, både åt det vita hållet och det svarta.

Den orangeaktiga färgskalan i figur 2 är mer neutral än den blå men kanske inte riktigt lika neutral som den gråaktiga mittenskalan.

Kommentar
Jag märker ju att en färg blir allt mer neutral ju mer den blandas upp med en kontrasterande färg eller med svart eller vitt. Intressant hade varit om man blandade upp dessa tre utvalda färger med både vitt och svart, alltså med ren grå. Detta får bli den fortsatta studien.

Jag tycker att jag långsamt närmar mig vad som är neutrala färger.

//Emma-Kara

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s