Kusttorget i ögonhöjd

Materialen och dess kulörer på Kusttorget – en färganalys

Den 8 februari skriver Mark Isitt i Göteborgs-Posten om Kvillebäcken, ett nytt bostadsområde I Göteborg. Det som i artikeln fångade mitt intresse och som jag hänvisar till här, är hans fokus på hur bostadsmiljöerna ter sig ut i ögonhöjd.

” … det som verkligen betyder något: Hur miljöerna ter sig i ögonhöjd. Ska en stadsdel bli framgångsrik, om de boende ska trivas och de utomstående bemöda sig att hälsa på, då måste den mänskliga skalan fungera”. (Mark Isitt, G-P, 8/2 2016)

Jag har gått runt Kusttorget och tittat i ögonhöjd med fokus på ytskikten och dess kulörer och upptäckt att husens första våning i huvudsak är av grå betong, en byggnad undantagen. Kusttorget 3 har en grund klädd i blankpolerad röd granit. Fönsterbågar och fönsterkarmar har olika kulörer beroende på material i fönstren. På torgets östra sida sitter fönster med blågrön ärgad kopparplåt men också träfönster målade i olika gröna färger och nyanser. På västra sidan har ett flertal fönster lackade träbågar, några fönster är målade bruna och bredvid dem är de utbytta mot bruna aluminiumfönster. Torget har således en sida med i huvudsak bruna fönster och en sida med gröna.

Två portar är i lackad ek och övriga portar i brun aluminium.

Analysen nedan visar ett färgschema över de material och kulörer som finns på byggnaderna runt torget, (undantaget själva glasytan i skyltfönstren). De olika rutorna i schemat har fått en procentuell storlek kopplad till förekomst. Jag har tittat i ögonhöjd.

Närbilder_rep_1
Färgschema över fasaderna på Kusttorget i ögonhöjd. 

//Emma-Kara

Länk till artikeln i G-P som jag hänvisat till i inlägget.
http://www.gp.se/kulturnoje/1.2949638–vem-vill-promenera-i-kvillebacken-#sthash.bxFBfcJF.dpuf

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s