Kusttorget inifrån

Verksamheter
Kusttorget är en plats där bottenplanen i varje hus är fyllt med olika verksamheter, med undantag för Kusttorget 3. I mitten av torget finns ett antal parkeringsplatser och ytan att röra sig på är begränsad.

Ett sätt att färgmässigt betrakta Kusttorget på är inifrån de olika verksamheter som huserar där. Även skyltarna ut mot gatan är värda att uppmärksammas.

Kusttorget butiker
Plan över Kusttorget och dess verksamheter, av Emma-Kara.

 

SKYLTEN
Skylt, Golden Lee. Foto E-K.

Kinarestaurangen Golden Lee, har en stor röd skylt med en turkos fisk. Färgerna är väl avvägda och vi kan se det i färgschemat nedan

KINAN_1
Färgschema. Det vänstra är över skylten och det högra är över fasaden bakom och runt skylten. Båda är väl fungerande i färg (skylten: färgintensitet & ljushetskontrast, fasaden: varma färger). Men vad händer när vi för dem samman?

MIX
Färgschema. Intrycket blir rörigt och obalanserat, färgerna går inte ihop. Det blir oroligt, de mjuka varma färgerna i fasaden faller till föga för de starka färgerna i skylten. Framför allt är det den turkos kulören som ställer till problem. Skylten lyckas med sin intention att synas och fånga ögat men bidrar inte till ett sammanhållet uttryck för torget. Men de som sätter upp skyltar tänker kanske inte i helhet. Det kan jag tycka är synd.

Kusttorget inifrån
Jag väljer att gå in  i restaurangen för att betrakta torget inifrån. Jag har nu ätit lunch och tittat ut på torget. Inredningen är typsik för många kinarestauranger, mörk med inslag av starka färger, här i form av arrangemang med konstblommor.

BLOMMAN
Jag ser torget genom ett fång av konstblommor.

Det är starka och syntetiska färger i blommorna. De står i stark kontrast till fasaden på andra sidan torget. Jag visar ett nytt färgschema.

KINAN_13
Färgschema. Blommorna till vänster och fasaden på andra sidan torget till höger.

Var för sig fungerar färgerna. Kanske inte helt väl i blomstervasen men fasadens färger är milda och håller ihop valörmässigt. Fönsterbågarna är så klart mer mättade i kulören.

MIX3
Färgschema. Tillsammans blir det återigen väldigt brokigt.

Det är något med naturmaterialen i tegel och den gröna färgen som stämmer överens, och när de ställs i kontrast till konstgjorda, starka färger så konkureras den äldre färgskalan ut.

I fönstret står också en porslinsfigur i klassiskt vitt och blått porslin.

FIGURIN

När jag återigen gör färgscheman och jämför händer något annat.

KINAN_12
Färgschema. Porslinsfiguren till vänster och fasaden på andra sidan till höger.

MIX2
Färgschema. Här lägger jag färgerna nära varandra och nu kan jag se en sammanhållning. Trots den intensiva blå färgen finns det skiftningar som mildrar den och får den att smälta väl in i fasadens färger.

Jag är glad att jag gick till Golden Lee och åt god lunchbuffé. Det är lärorikt att iaktta och analysera det man ser. Här blev maten och en blåvit porslinsfigur goda minnen.

//Emma-Kara

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s