Den blå natten 2

En bild som jag har med mig som inspirationskälla i mitt arbete med Kärlekens stig i Trollhättan är Jan Lööfs fyrvaktaren i Morfar är sjörövare.

fyrvaktaren
Illustration av Jan Lööf ur boken Morfar är sjörövare.

En brant tallslänt ner mot älven skall få ljus med inspiration från denna bild.

I den nyutkomna boken om Jan Lööf, Jan Lööf 75 år, som getts ut på Kartago förlag 2015, står att läsa om Jan Lööfs förhållande till färger. Ika Johannesson ställer en fråga till Jan Lööf om hans förhållande till färg:

En stor skillnad är att dina färger förändrats sen du började jobba i datorn.
Till slut har jag blivit av med min färgskräck. Problemet är att jag saknar färgfantasi.Mina böcker har ofta gått i lite väl bruna, murriga toner. I datorn blir det mer ”äh, jag sätter dit ordentligt rött på något ställe i alla fall”. Färgerna är inte så tråkiga längre. … (sid 12)

Kommentarer till färgsättning återkommer på fler ställen i boken, här kommenterar han Sagan om det röda äpplet: ”Och den gamla nojan, mitt jättedåliga självförtroende när det gäller färg. Det går ju i brunt allting och ser inte färgstarkt ut.” (sid 148). Med datorns hjälp förändras färgsättningen, i den kommande boken om Felix finns en tjej med som huvudperson: ”Tjejen i den kommande Felix-boken har långbyxor. Jag använder ju alltid bruna och varma färger, men hon är faktiskt klädd i rosa och lila, kvinnliga flickfärger.” (sid 232).

Provljussättning
Med tanke på detta vill jag i min ljussättning i Trollhättan försöka färga in en slänt i blått och låta de knotiga och lutande tallarna ta upp värmen i ljuset och det bruna.

I arbetet med ljus används färgfilter. Det är filtren framför ljuskällan som ger ljuset önskad färg. I beräkningen måste ljuskällans vithet eller gulhet räknas in. Vissa ljuskällor har ett vitare eller kallare vitt sken medan andra har ett varmare ljus, (jämför med glödlampor, halogenlampor och ledlampor som vi har för hemmabruk). Brunt ljus är inget ljussättare brukar arbeta med även om det förekommer. Jag har lyckats få tag på tre bruna filer och de ser ut så här:

filterprover
Fyra filterprover med filternamn. Jag har lag dem på min iPad och fotograferat av för att försöka ge en bild av kulören i de transparenta filtren.

Jag är inte helt nöjd med den blå som borde dra mer åt grönt för att närma mig inspirationsbilden lite bättre, men de bruna tror jag kommer att fungera väl med varmvita ljuskällor.

När jag sätter filtren framför mina ficklampor och lyser hemma på väggen ser det ut så här:

IMG_6051  IMG_6047Ljustest med ficklampor och färgfilter på vit vägg. Filter: Lee 232, Lee 156 och Rosco 68.

Jag hoppas kunna visa resultatet av mina tester i slutet av nästa vecka. Premiär för blå natten är den 23 april!

//Emma-Kara

 

 

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s