Fri konst, Valand

Recension av Emma-Kara

Kulörklubben har varit på vernissage! Avgångseleverna på Valands kandidatprogram i Fri konst har examensutställning. Tretton kandidatelever ställer ut i var sitt rum i en sekelskiftesvåning på Vasagatan 33. Pågår fram till 15 maj.

När Kulörklubben går på vernissage står naturligtvis färgerna i fokus. Jag letade efter färger och måleri. Vilket jag fann. En kandidat som gått in för färger på djupet är Anna Bergman men jag vill också nämna Björn Camenius, Alexander Skats och Snöfrid Caldeborg.

Anna Bergman
Anna Bergman undersöker färgen fysiskt. Vilka egenskaper den har och hur den beter sig på pappret. I katalogen läser jag: ”Hennes konstnärliga praktik utspelar sig till stor del i laboratoriet. Likt en strukturerad forskare gör hon färgblandningar av vatten och tusch som märks upp och loggförs med regelbundna mellanrum för att få fram ett exakt resultat. Processen fortsätter på canvasduken som spänns upp på golvet”

Vi fick se prov på dessa undersökningar i utställningen, dels i forma av hinkar med upplöst färg för besökaren att provmåla med, dels som färgprover på väggen.

IMG_6255
Anna Bergman – färgprover, vatten och tusch.

Målningarna på duk var enorma upp till tre gånger fyra meter. Tyvärr var ljussättningen av utställningen i det närmaste katastrofal så någon bra bild fick jag inte på en hel målning men väl fina detaljbilder.

IMG_6264Anna Bergman, detalj ur målning Time collapse, 2016. Orginalmålningen är 380×276 cm.

För mig är detta jättespännande. Det undersökande tillvägagångssättet tilltalar mig. Att ta sig an färgen så metodisk och på djupet känns utmanande och seriöst. Kulörerna blandas och dess egenskaper fångas upp och utnyttjas. Motivet blir inte det viktiga, färgen och dess blandningar hamnar i fokus.

Björn Camenius
Måleri, grova drag och många färger. Färgmässigt väl sammanhållet och genomarbetat. Björn Camenius måleri finns mellan det föreställande och det abstrakta, bilderna har ett djup.

Här ett exempel:

Björn Camenius
Björn Camenius, olja på duk.

Färgschema_BC
Färgschema baserad på Björn Camenius målning. Av E-K

Färgschemat visar på färger som går väl ihop. Ljusa och mörka nyanser i varje kulör, det rosa-magentafärgade och i det grå som ibland drar åt lila står i väl kontrast till det komplementerande gröna som finns i både kalla och lite varmare toner. Fint.

 

Alexander Skats
Måleriskt, drömskt och koloristiskt. När färgerna låts flyta i varandra och formerna inte är närvarande blir valet av kulör desto viktigare. I exemplet nedan är formen däremot starkt närvarande, färgerna lustfyllda och djupet lyckat. Turkos-lila-rosa och brungrått. Härligt.

AS
Alexander Skats, olja på linne.

AS_detalj
Alexander Skats, olja på linne, detalj.

Snöfrid Caldeborg
Hundar, urtidsdjur eller drakar, för mig är det oklart vad de föreställer men de fångar mitt intresse. Starka i formen och med ett kontrasterande småblommigt tygmönster i väl sammanhållna färgskalor. Min nyfikenhet väcks, vad är detta?

IMG_6269 IMG_6273
Snöfrid Caldeberg, skulptur och detalj, blandmaterial.

Avslutande kommentar
Det var intressant och roligt att gå på Valands examensutställning. Jag ser fram emot att se mer av dessa målare och av Snöfrid Caldebergs skulpturer. Jag rekommenderar er att gå till utställningen om ni har möjlighet.

Alla bilder är fotograferade av mig. Jag reserverar mig för färgåtergivningen. Men ni får i alla fall en känsla för färgerna och måleriet och det är min tanke.

Läs mer på Akademi Valands hemsida

//Emma-Kara

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s