Röd frälsarkrans

Vi har tidigare publicerat en bild på en frälsarkrans, då som veckans bild. Nu skall jag försöka utveckla resonemanget kring denna bild.

20130813-095452.jpgEn frälsarnas utanför Oskarshamn. Foto E-K.

En rödvit frälsarkrans står lutad mot en skylt på en campingplats nära vattnet. Den syns tydligt i kvällssolen.

Frälsarkransen är en symbol för trygghet och skall synas tydligt även om man inte kommer att behöva använda den, den skall också synas för den som ramlat i och för den som sen skall rädda personen som klamrar sig fast vid den.

Rött i kontrast
Den röda färgen står i stark kontrast till det omgivande gröna, den är lätt att se på land, men även mot havets grå eller blå färg har den röda färgen en stark kontrast, vilket gör att den syns även när den hamnat i vattnet. Färgvalet är lyckat i detta sammanhang.

Vi prövar färgen mot de alternativa bakgrunderna:

rod-ring_blaaktigBild . Fyra bakgrundskulörer med samma röda i de fyra ringarna.

Vi kan konstatera att den röda ringen syns tydligt mot alla fyra bakgrundsfärger. Kanske syns den aningen mindre mot den mörkt turkos nere i högra hörnet. Kan det vara för att det är en mörkare färg? Rött är ju i sig en förhållandevis mörk färg. Den syns dock väl mot den mörkt gröna, kanske för att det är röds komplementfärg.

Finns det då kulörer som den röda ringen syns sämre mot? Vi testar igen:

rod-ring_rodaktigBild 2. Fyra bakgrundskulörer med samma röda i de fyra ringarna. Den röda kulören har samma nyans som i bild 1.

Här syns den röda ringen eventuellt lite sämre mot den rosa och den orange bakgrunden, det är som att den röda förlorar i lyster och liv. Kan det vara för att det finns mer rött i de färgerna än i de övriga?

Varning, lockelse, styrka
Vi kan konstatera att rött är en färg som syns tydligt. Den kan varna, locka och visa på styrka. I naturen förekommer rött på mogen frukt, äpplen, lingon, nypon osv. Rött förekommer på giftiga djur, korallormen är ett exempel, den rödblå pilgiftsgrodan ett annat:

205px-dendrobates_pumilio
Rödblå pilgiftsgroda, Oophaga pumilio. Foto från Wikipedia.

Det är viktigt att djuren blir rädda för grodan så de inte äter upp den. Det är ett sätt för grodan att skydda sig från att bli uppäten. Den större hackspetten är inte giftig. Dess röda färg signalerar styrka och kraft.

321px-hackspettshona
En Större hackspett, hona, med sin tydliga röda fläck. Foto: Av Hangsna – Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46082936

En hona som har stark röd färg lockar till sig hannarna. Honor som får stark röd färg är friska och får i sig bra med näringsrik kost. Ett bra parti för hannen alltså!

Vi fortsätter vårt studie av rött.
/Emma-Kara

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s